Fordulat a MotoGP-ben?

2004.10.08. 10:21

Valentino Rossi előnye tovább nőtt a világbajnokság pontversenyében a Japán nagydíj után. Igaz, Japánban Tamada győzött, de mivel Gibernau csak 6. lett, Rossi megelégedett a 2. hellyel. A teljesen ismeretlen katari pályán azonban senki sem mehetett biztosr. A Honda vezetői elégedettek lehettek Tamada győzelmével, japán versenyző a Honda saját pályáján, mi kellhet még több nekik? Talán a világbajnoki cím_

Az edzések
Nagy meglepetésre az első napon Xaus remekelt a privát Ducatin és övé lett az ideiglenes első rajtkocka. Sete Gibernau és csapattársa Colin Edwards foglalták el az első sor maradék két helyét. A második sorba szorult Checa, Biaggi és Rossi. A második edzésnapra sokat fejlődtek a pilóták a pályával kapcsolatban. Ez Carlos Checanak ment a legjobban, és megszerezte az első startkockát. Barros jött fel a 2. helyre, Gibernau viszont egyet visszacsúszott. Hayden, Nakano és Capirossi foglalhatták el a második sor starthelyeit. Rossinak motor beállítási gondjai adódtak, így csak a 8. helyről vághatott volna neki a futamnak. Azonban a versenybíróság az utolsó rajtkockába sorolta, mert szerelői megpróbálták feltisztítani a poros rajthelyét. Biaggit hasonlóképpen a leghátsó rajthelyre sorolták ugyanezen szabálytalanság miatt. Technikailag ezt 6 másodperces büntetéssel oldották meg.

A verseny
Rossi büntetését követően fantasztikusan rajtolt. Az utolsó helyről már a 9-re jött fel a 2. kanyar után. A mezőnyt Checa, Gibernau, Xaus és Nakano vezette a startot követően. Biaggi nem jött fel ilyen gyorsan, mint Rossi, csak 18. volt a 2. kör végén. Gibernau ugyanebben a körben vette át a vezetést Checatól. A Kawasakival meglepően jól ment Nakano, bár a Japánban elért 3. helye után már ez nem is volt talán akkora meglepetés. A verseny elején a mezőnyt a Gibernau, Checa, Nakano, Xaus, Edwards, Rossi hatos boly vezette. Rossi nagyon vehemensen jött fel, Barrost például egy bodicsekkel előzte le, miközben Xaus feltartotta mindkettőjüket.

Sajnos Nakano Kawája fél körrel később elfüstölt a nagy hajszában, és kiállt. Az élen 2-3 mp-es előnnyel Gibernau és Checa haladt, mögöttük Edwards és Rossi próbáltak felzárkózni. Colin Edwards mente ekkor a legjobb időket. Rossi megpróbált vele lépést tartani, de a 6. körben egy balkanyart kissé szélesen vett és kijövetelkor rásodródott a műfűre, amely azonnal megdobta a motort. Rossi nem védhette ki hibáját, és bosszankodva sántikált le a pályáról. Edwards folyamatosan közelítette Checát és a 9. körben simán leelőzte a spanyolt.

Edwards ezután felzárkózott csapattársára, az élen körözgető Gibernaura, folyamatosan nyomás alatt tartotta, de már nem tudta - vagy nem akarta - megelőzni. A Telefónic-Movistar Honda kettős győzelmével és Rossi kiesésével ismét nyílt és meglehetősen szorossá vált a világbajnoki pontverseny. Checa 3 körrel a vége előtt szintén a pálya szélére kényszerült - korábban a szintén yamahás Melandri is kiállt motorhiba miatt -, így Ruben Xaus szerezte meg a 3. helyet, amely karrierje első dobogós helyezése, mindezt egy privát Ducatin érte el.

MotoGP futam végeredménye:
1. Sete Gibernau Honda
2. Colin Edwards Honda
3. Ruben Xaus Ducati
4. Alex Barros Honda
5. Nicky Hayden Honda
6. Max Biaggi Honda
7. Norick Abe Yamaha
8. Alex Hofmann Kawasaki
9. Alex Hofmann Kawasaki
10. Makoto Tamada Honda

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 13 futam után:
1. Valentino Rossi ITA 229 pont
2. Sete Gibernau SPA 215 pont
3. Max Biaggi ITA 168 pont
4. Colin Edwards USA 131 pont
5. Alex Barros BRA 128 pont
6. Makoto Tamada JPN 120 pont
7. Carlos Checa SPA 102 pont
8. Nicky Hayden USA 94 pont
9. Loris Capirossi ITA 84 pont
10. Marco Melandri ITA 75 pont