Dovizioso világbajnok, Talma 8.

2004.10.12. 10:38

Andrea Dovizioso Katarban elért második helye után a világbajnoki győzelme elérhető közelségbe került a Maláj Nagydíjra. Az olasz pilóta előnye tovább nőtt a bajnoki pontversenyben, így nem kellett a győzelemre törekednie mindenáron Malájziában. A KTM gépek megközelítették idén az Apriliát és a Hondát, így első győzelmük megszerzése bármely versenyen várható volt. A magyarok közül Talmácsinak és Tóth Iminek sem sikerült túl fényesen a Katari szereplés, előbbi műszaki hibával állt ki, utóbbi a mezőny végében végzett.

Az edzések
Dovizioso bajnoki esélyeshez méltón szerepelt az edzéseken, amikor mind a pénteki, mind a szombati edzésen az első helyet szerezte meg, amely a pole pozíciót jelentette számára. Mögötte Barbera, Stoner és Simoncelli állhatott még fel az első rajtsorba. Talmának jól ment a gépe, a futóműve nagyon rendben volt, a gumikkal sem volt probléma, egyedül a blokk volt egy kicsit gyengébb az élmezőnyétől, de mindez elegendő volt a 11. rajthelyre. Tóth Imi továbbra sem tud előrébb lépni, 29. időre futotta erejéből.

A verseny
A rajt utáni kavarodásból Stoner, Dovizioso, Barbera jöttek ki a legjobban. Barbera, Dovizioso egyetlen komoly ellenfele a bajnoki címért, aki viszont a 2. körben összetörte motorját, amellyel Dovizioso bajnoki címe hirtelen elérhető közelségbe került. Az élen Stoner és Dovizioso hamar eltávolodtak a mezőnytől, azonban a közvetlen üldözőbolyban ott volt Talmácsi Gábor is, aki Lorenzo és Lai mögött az 5. helyen motorozott már! A 4. körben azonban a gyorsabbak megkezdték Talma előzését, először Giansanti, majd Simonkerülte ki. Giansanti később bukott, így Talma ismét a hatodik helyen körözött.

A verseny féltávjánál az élen a helyzet nem változott, azonban Lorenzo kiesésével megnyílt az út Lai, Locatelli, Bautista és Simon részére a dobogó felé. Talma ekkor a harmadik csoportban motorozott és küzdött a 7. helyért Pasini, Borsoi és Jenkner társaságában. Sajnos 5 körrel a vége előtt Borsoi is megelőzte Talmát ezzel a 9. helyre esett vissza. Az utolsó előtti körben Talma visszaelőzte Borsoit, ezzel megszerezte a 8. helyet. Nagyon feljött Pasinire is, de őt már nem tudta lenyomni a futam végéig. Stoneren nagyon szorosan rajta volt végig Dovizioso, aki a bajnoki cím mellé újabb futamgyőzelmet szeretett volna szerezni Malájziában. Stoner azonban nem hagyta magát, és ismét nagy gyorsulási verseny volt a célvonalig az utolsó kanyarból kijövet. Ebben megint Dovizioso vesztett és ezzel Stoner megszerezte a KTM első világbajnoki futamgyőzelmét a 125 köbcentiben. Doviziosonak a második hely a 2004-es világbajnoki címet jelentette Hondáján, amelyet elsőként szerzett meg a sorozatban. Dovizioso minden idők negyedik legfiatalabb 125 köbcentis világbajnoka a maga vaskos 18 évével.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Casey Stoner KTM
2. Andrea Dovizioso Honda
3. Alvaro Bautista Aprilia
4. Roberto Locatelli Aprilia
5. Fabrizio Lai Gilera
6. Julian Simon Honda
7. Mattia Pasini Aprilia
8. Talmácsi Gábor Malaguti
9. Gino Borsoi Aprilia
10. Steve Jenkner Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 14 futam után:
1. Andrea Dovizioso ITA 248 pont (már világbajnok)
2. Roberto Locatelli ITA 169 pont
3. Hector Barbera SPA 167 pont
4. Jorge Lorenzo SPA 159 pont
5. Casey Stoner AUS 129 pont
6. Pablo Nieto SPA 124 pont
7. Alvaro Bautista SPA 106 pont
8. Steve Jenkner GER 105 pont
9. Mirko Giansanti ITA 98 pont
10. Mika Kallio FIN 86 pont.
..
18. Talmácsi Gábor HUN 31 pont
29. Tóth Imre HUN 6 pont