Porto ismét nyert, de Pedrosa a világbajnok

2004.10.20. 10:18

Dani Pedrosa mindössze 2 pontért utazott Ausztráliába. Ennyi hiányzott neki a világbajnoki címéhez malájziai futamgyőzelme után. Sebastian Porto szintén elég jó formában versenyzett az év második felében, ha az elsőben is így húzta volna a gázt, talán szorosabb lehetett volna idén a 250 köbcentis kategória bajnoki címéért folytatott verseny. A sérüléséből felépülő tavalyi világbajnok Manuel Poggiali ezen a futamon tért vissza a versenyzéshez, bár idei teljesítményén már nem sokat tudott javítani.

Az edzések
Az Aprilia pilóták nem tréfáltak az első edzésen, az első 5 helyet ők szerezték meg De Angelis, Poggiali, Porto, Nieto, Battaini sorrendben. Pedrosa mindössze egy hetedik helyet produkált ezen a napon. A második edzésen Porto tovább tudta javítani köridejét, így övé lett az első rajtkocka. Angelis és Poggiali maradtak még az első sorban előző napi idejükkel. Pedrosa zárta az első sort, mivel a második napra összekapta magát.

A verseny
A rajttól Pedrosa, De Angelis, Porto és Aoyama sorrendben jöttek el a versenyzők. Nieto és Debon már az első körben kiütötték egymást a pályáról. A 2. körben Porto már feljött a 2. helyre és a kör végén át is vette a vezetést. Porto már nem nézett vissza ezek után és főlényes győzelmet aratott. Ez volt idei 5. sikere. Nem sokkal később De Angelis is elment Pedrosának, majd a visszatérő Poggiali a verseny vége felé csinálta meg előzését a spanyol Honda pilótán. Pedrosa nem erőltette meg magát, tökéletesen elegendő volt számára a negyedik hely a célban. Az igazi meglepetés a brit tinédzser, Chaz Davies hatodik helye a privát Aprilián. Pedrosa ezzel minden idők legfiatalabb 250-es egyéni világbajnoka lett. Pedrosa mindössze a 2001-es japán futamon mutatkozott be először a GP világában, de 2003-ban a 125 köbcentis világbajnoki cím megszerzése után idén újfent bajnoki címet szerzett a negyedliteres géposztályban. Ezzel a rendkívül gyors karrierrel még Valentino Rossi pályakezdetét is felülmúlta eredményesség tekintetében.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Sebastian Porto Aprilia
2. Alex de Angelis Aprilia
3. Manuel Poggiali Aprilia
4. Daniel Pedrosa Honda
5. Toni Elias Honda
6. Chaz Davies Aprilia
7. Hiroshi Aoyama Honda
8. Sylvian Guintoli Aprilia
9. Johan Stigefelt Aprilia
10. Roberto Rolfo Honda

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének állása 15 futam után:
1. Daniel Pedrosa SPA 292 pont (már világbajnok)
2. Sebastian Porto ARG 256 pont
3. Randy de Puniet FRA 198 pont
4. Toni Elias SPA 179 pont
5. Alex de Angelis ITA 147 pont
6. Hiroshi Aoyama JPN 128 pont
7. Fonsi Nieto SPA 114 pont
8. Roberto Rolfo ITA 107 pont
9. Manuel Poggiali RSM 95 pont
10. Anthony West AUS 88 pont