Talmácsi remek idényzárása

2004.11.03. 09:53

Utolsó fordulójához érkezett a 2004-es gyorsasági világbajnokság 125 köbcentis géposztálya. Andrea Dovizioso már Malájziában megszerezte a bajnoki trófeát a világbajnokság befejezése előtt két futammal. Sőt, az utolsó előtti futamot is megnyerte Philip Island-en a szélvészgyors Hondával. Spanyolhonban azonban az egész évben Doviziosora fogukat fenő spanyol apriliások vártak rá. Talmácsi Gábor az idény második felében rendre pontokat szerzett, és ha mindez így lett volna az év elején, akár az első tízbe is kerülhetett volna az összetett pontversenyben. Tóth Iminek azonban továbbra se megy a versenyzés, vagy a motorja, ezt mindenki döntse el magában.

Az edzések
Az első edzésnapon az 5 leggyorsabb pilótából 4 spanyol volt. De a 6. helyen Talmácsi következett, ami nagyszerű eredmény a többiekénél még mindig picit gyengébb blokkal felszerelt Malagutival. A második edzésen aztán mindenki rákapcsolt, a világbajnok Dovizioso megszerezte az első rajtkockát. Mögötte Barbera, Lorenzo és Gino Borsoi álltak az első sorban. Talma is javított, de nem eleget, így visszacsúszott a 10. helyre rendetlenkedő váltóelektronikája segítségével. Tóth Imi a 26. legjobb időt mente.

A verseny
Borsoi, Dovizioso, Stoner és Barbera sorrendben jöttek el a starttól a pilóták. Talma a 7. helyen jött ekkor, de a kör végén már a 6. lett Lorenzo megelőzésével. A 3. körben épp Dovizioso állt az élre, mögé Barbera jött fel, míg Borsoi a harmadik helyre esett vissza. Talma ekkor közvetlenül az élbolyban motorozott Lorenzo és Stoner mögött a 6. helyen. Egy körrel később Talma vesztett egy pozíciót, amikor Bautista a célegyenes végére legyorsulta őt. Ráadásul csapattársa Barbera is az élre állt ekkor első alkalommal, a honi közönség nagy örömére. Sajnos ezután körönként 1-1 versenyző elment Talma mellett, jellemzően a célegyenesben. A 11. körre már csak a 11. helyen motorozott a legjobb magyar pilóta.

A 13. körre előállt az a helyzet, amelyben a szakértő közönség csak reménykedni tudott: 5 spanyol versenyző haladt az élen, Barbera elhúzott a többiektől, utána Lorenzo, Gadea, Bautista és Nieto üldözőboly haladt. Egy körrel később négyre apadt a spanyolok száma mert Lorenzo kicsúszott a 2. helyről. Stoner is kiesett, így akár Talma 8. is lehetett volna, de közben Corsi és Jenkner megelőzték, így ismét csak 10. helyen motorozott. A verseny végére Barbera nagyon elment, és ugyan hoztak rajta valamit az üldözők, de simán nyerte a futamot. Dovizioso az utolsó előtti körben jött fel a 2. helyre és előnyét már megőrizte végig a Bautista, Gadea, Nieto csoportban. Talma a végén lerázta magáról Jenknert, és 2 kör alatt utolérte a 3 mp-es előnnyel rendelkező Corsit. A befutóban sajnos nem bírt a Malaguti a Honda erejével és Talma 0.090-el lemaradt a 8. helyről, de 9. helye az utolsó versenyen szép reményeket kelthet a jövő évi szerződésével kapcsolatban. Tóth Imi a 21. helyen ért célba.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Hector Barbera Aprilia
2. Andrea Dovizioso Honda
3. Alvaro Bautista Aprilia
4. Pablo Nieto Aprilia
5. Sergio Gadea Aprilia
6. Roberto Locatelli Aprilia
7. Gino Borsoi Aprilia
8. Simone Corsi Honda
9. Talmácsi Gábor Malaguti
10. Steve Jenkner Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének végeredménye 16 futam után:
1. Andrea Dovizioso ITA 293 pont (világbajnok)
2. Hector Barbera SPA 202 pont
3. Roberto Locatelli ITA 192 pont
4. Jorge Lorenzo SPA 179 pont
5. Casey Stoner AUS 145 pont
6. Pablo Nieto SPA 138 pont
7. Alvaro Bautista SPA 129 pont
8. Steve Jenkner GER 122 pont
9. Mirko Giansanti ITA 105 pont
10. Mika Kallio FIN 86 pont.
..
17. Talmácsi Gábor HUN 43 pont
29. Tóth Imre HUN 6 pont