Pedrosa a király otthon

2004.11.04. 09:19

Dani Pedrosa világbajnokként tért vissza hazájába, Spanyolországba az ausztráliai futam után. Ehhez mindössze egy negyedik hely elegendő volt neki. Hazájában viszont a közönségnek szeretett volna motorozni, mert akkor bajnok egy bajnok, ha saját hazájában is győzni tud. Ebben a jó formában lévő Sebastian Porto akadályozhatta volna meg, mivel egyedül ő volt képes felvenni Pedrosával a versenyt az idény második felében.

Az edzések
Dani Pedrosa a több mint 100.000 spanyol fanatikus rajongó előtt már pénteken megmutatta, hogy nincs nála gyorsabb a valenciai pályán. Mögötte Sebastian Porto és Alex de Angelis, a két legjobb apriliás következett. Hiroshi Aoyama tudta elérni a 4. rajthelyhez szükséges köridőt. Pedrosa a második edzés elején esett egy méreteset, de utána tartalékmotorjával ismét megfutotta a legjobb köridőt. Porto és Angelis maradt a helyén, a negyedik helyre egy újabb apriliás, Randy de Puniet jött fel. Sajnos Talmácsi Gergő két tizeddel a limiten kívül futott, így ismét nem tudott rajthoz állni a vasárnapi futamon.

A verseny
Porto, Pedrosa, de Angelis, Elias és de Puniet volt a rajtsorrend. Puniet az első körben feljött a 4. helyre. A tavalyi világbajnok Poggiali már a 2. körben kiesett, ezzel stílusosan zárta idei pocsék szezonját. Nem sokkal ezután de Angelis végezte a sóderágyban az élbolyból. Ezt kihasználva Porto és Pedrosa meglógtak az élen, míg Elias és de Puniet a fetrengő Angelist kerülték ki. Az élen Porto és Pedrosa haladt, messze leszakadva tőlük Elias és Aoyama csatázott. A 11. körben vette át először a vezetést Pedrosa. Ezután ki sem adta a kezéből és nagy főlénnyel nyerte az idei utolsó GP futamot a 250-esek közt. Portonak a biztos második helye a 19. körben veszett oda, amikor eldobta motorját, és nem tudta folytatni a versenyt.

Aoyama és Elias végig egymást gyilkolták a 2. helyért. A nagy csatát ugyan Aoyama nyerte, és ő állhatott fel a dobogó 2. fokára, azonban a futam végén a motorját a megengedettnél 500 grammal könnyebbnek találták, ezért a 2. hely Eliashoz vándorolt Aoyama kizárása után. A harmadik helyre így Randy de Puniet lépett elő. Figyelemre méltó még a mindössze 16 éves angol Chaz Davies 5. helyezése egy privát Aprilia nyergében.

250 köbcentis futam végeredménye:
1. Daniel Pedrosa Honda
2. Toni Elias Honda
3. Randy de Puniet Aprilia
4. Franco Battaini Aprilia
5. Chaz Davies Aprilia
6. Fonsi Nieto Aprilia
7. Roberto Rolfo Honda
8. Naoki Matsudo Yamaha
9. Hector Faubel Aprilia
10. Alex Baldolini Aprilia

Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis kategória pontversenyének végeredménye 16 futam után:
1. Daniel Pedrosa SPA 317 pont (világbajnok)
2. Sebastian Porto ARG 256 pont
3. Randy de Puniet FRA 214 pont
4. Toni Elias SPA 199 pont
5. Alex de Angelis ITA 147 pont
6. Hiroshi Aoyama JPN 128 pont
7. Fonsi Nieto SPA 124 pont
8. Roberto Rolfo ITA 116 pont
9. Manuel Poggiali RSM 95 pont
10. Franco Battaini ITA 93 pont