Legendás útvonalon

2008.04.18. 13:16

Jos Bourgondien és Harrie Jacobi egy holland BMW Motorrad márkakereskedés, a Bert Duursma Motoren csapatának színeiben indult március 8-án az Eiffel-torony alól, és két héttel később elsőként érték el a Rózsaszín-tavat a szenegáli Dakarban, a harmadik alkalommal megrendezett Heroes Legend klasszikus off-road rallyn.

A Heroes Legend névre keresztelt verseny nem véletlenül idézi az egykori Párizs-Dakar stílusát és feltételeit: a kétszeres Dakar-nyertes korábbi BMW gyári versenyző, Hubert Auriol szervezi. A Franciaországot, Spanyolországot, Marokkót, Mauritániát és Szenegált érintő versenyen idén 165-en indultak, ebből 68 motoros és 46 autós.

A 860 köbcentisre felfúrt BMW R 65 GS és az új G 650 Xchallenge motorjaikkal Jos és Harrie közel hétezer kilométert tettek meg aszfaltos, kavicsos, poros, homokkal terített és sziklás utakon, mire elsőként elérték a végcélt. Bert Duursma meghatottan nyilatkozott motorosairól: „Olyan ez, mint egy valóra vált álom. Bárcsak ott lehettem volna Afrikában, hogy lássam a fiúk befutását a célba! Már hét éve rallyzunk, de kétségtelen, hogy eddig ez volt számomra a legbüszkébb pillanat. Egy másik csapatot is indítottunk, Pierre Karsmakers-szel egy BMW G 650 Xchallenge-en, de szerencsétlenségére egy homokdűnén nekiugratott egy másik versenyző és eltörte a lábát. Kár, hisz Pierre tavaly harmadikként végzett. Jos-ra és Harrie-re nagyon büszke vagyok az elkötelezettségük és kiváló csapatmunkájuk miatt, ami a győzelmük mögött áll. Elértük legszebb álmaink eredményét, és ahogy elszáll a por, már a jövő évi futamon jár az eszünk.”

Jos Bourgondien hasonlóan nyilatkozott: „Ahogy leszállt a gépünk Hollandiában, egy kis partit rendeztünk Berttel és már a 2009-es versenyről beszéltünk, melyen lehet, hogy az új F 800 GS-t fogjuk bevetni. Az idei nagyszerű volt, nem gondoltam volna, hogy kezdettől fogva az élen leszünk. Harrie kiváló csapattárs, habár nem sokkal a rally kezdete előtt ismerkedtünk meg. Eleinte csak arra törekedtünk, hogy érjünk célba Dakarban, de útközben sokkal magasabbra emelkedett a léc. A hosszú táv leküzdése nem a gondtalan motorozásról szólt, ezt elhihetik – kétszer eltört a kardántengely, és egyszer a váz is egy elég kényes szakaszon, de mindig sikerült megjavítani a motort az előnyünk elvesztése nélkül.”

Harrie Jacobi hivatásos rendőr és motoros oktató már többször versenyzett a spanyolországi Alto Turia Rally-n, de mind az afrikai táj, mind a G 650 Xchallenge új volt számára. „A rally afrikai szakaszán való részvétel csodálatos tapasztalat volt”, nyilatkozta Harrie. „Marokkó lapos volt, az Atlasz-hegységet leszámítva, de Mauritánia és Szenegál szép kihívások elé állítottak. Kemény volt, több visszatérő versenyző szerint sokkal nehezebb, mint a tavalyi. Az igazi tapasztalt fiúk – a volt Dakar versenyzők – mondták, hogy legalább négy-öt szakasz megfelelt az eredeti dakaros szakaszoknak, így nem csoda, hogy a kezdőknek nagyon nehéz dolguk volt. Büszkék vagyunk a győzelemre, kíváncsi vagyok, mit fognak szólni a kollégák, amikor visszamegyek dolgozni.”