Erzberg Rodeo - alpesi tombolás

2008.05.24. 23:11


Nem okozott meglepetést a tegnap este: a nemzetközi szabadcsapatokkal megerősített osztrákok alaposan a pohár fenekére néztek. A mindent vastagon beborító por a torkot sem kímélte, muszáj volt leöblíteni. Nem is restelkedett senki, a több ezer főt befogadó rendezvénysátor majdnem szétszállt az élettől.


Akármennyire is érthető lenne, a sokezer félkegyelműen vidám embert mégsem zárja hermetikusan körbe a karhatalom: tegnap este felvonulást tartottak a falu összesereglett népének. Eisenerz lakosai kibújtak mézeskalács-házikóikból, hogy integetve és vidáman fogadták a búgó hordát.


Egyszer egy évben örömmel tűrik a helyiek a gumifüstöt, a kipörgő abroncsokat és a műemlék falak között visszahangzó kipufogózajt. Amint elvonultak a motorok, perceken belül helyreállt a rend. Csak a fekete gumicsíkok és a versenygépek hűtővíz-foltjai emlékeztettek az Erzberg Rodeo hagyományos felvonulására.


Magyar versenyzők is rajthoz álltak az egyik legnehezebbnek tartott terepversenyen. Varga Ákos, Tichy János, Nagy Péter, Kovács Péter és Szendi Gábor képviselik Magyarországot a vasércen. A tegnapi és mai kvalifikációk eredményeként Varga „Alma” Ákos a szenzációs 20. helyet érte el, csupán négy pozícióval lemaradva Giovanni Salától. Nagy Péter a szintén elismerésre méltó 109. időeredményt motorozta össze.


A holnap déli rajt során a motorosok ötvenesével indulnak majd. Eddig, a kvalifikációk során egyenként, a hegy szerpentinszerű lépcsőin hajtottak felfele. Holnap a Hare Scramble-n pedig toronyiránt, egy szinte elképzelhetetlenül nehéz vonalvezetés mellett indulnak majd legyőzni a hegyet. Félszáz méteres siratófalak sorakoznak egymás után - ember és gép számára egyaránt kegyetlen körülmények ezek.


Varga Ákos a tegnap esti optimista hangulatában versenyzői szemmel mesélt az Erzberg Rodeóról. Az egy kilométer szintkülönbséget átfogó pálya számos meglepetést tartogat: supermoto, krossz- és salakmotorozás váltja egymást, azonban minden sokkal extrémebben, mint a szokásos versenyeken.


A talaj a kvalifikáció egy futama alatt leeszi a gumi bütykeit, a motorok optimális karburálása szinte lehetetlen: akinek jól megy lent, annak fent nem lesz esélye. A hosszabb egyenesekben nem ritka a 160km/h-ra sem, igaz ezekre a holnapi főfutamon nem nagyon lesz esélye senkinek. A jó starthelyek a pálya állapota miatt fontosak, a később indulók egy széttúrt és megbontott terepet kapnak csak.


A sajtósátor békessége egy sziget az Erzberg Rodeo tomboló szombat estéjében. Petárdák robbanak odakint, tűzijátékok fénye szűrődik át a ponyván. Egy-egy tiltásig kipörgetett motor sikitása teszi teljessé a dübörgő hangfalakat: mulatnak a szurkolók, tombolnak nevetve a kiesettek.