Megvenné a Harley az MV Agustát

2008.06.07. 17:14

A Harley Davidson az olasz MV Agusta megvásárlására folytat előrehaladott tárgyalásokat. A gazdasági szakértők azonnal spekulációkba kezdtek. A hír nem csupán a gazdasági hátteret, hanem a vállalat jövőjét is érinti.


A jelenleg 200 millióra rúgó tartozás két részből áll: 130 millió euró banki és 70 millió beszállítói hitelt nyújtottak eddig a cégnek. A Harley Davidson a hitelek 35 százalékát írná le, és a cég 85 százalékát vásárolná meg. A tranzakción túl felmerül a kérdés, hogy a technikai tudás, amelyet az olasz sportmotor-gyártó az évtizedek alatt felhalmozott, miért és milyen formában érdekli a jelenleg prémium utcai motorkerékpárokat gyártó amerikai óriást?


A szakértői körökben azonnal szárnyra kaptak a pletykák, amelyek egy komolyabb sportvonal kialakításáról szólnak. A Harley által 49 százalékban birtokolt Buell jelenleg az osztrák Rotaxtól vásárolja a kéthengeres sportblokkját, ami ha másban nem, de elrendezésében egyezik az amerikaiak koncepciójával. Az MV Agusta soros motorjairól híres, ez nem tekinthető szokványosnak Milwaukeeban. Hogy a know-how a HD-nak vagy a Buellnek válna hasznára, nem ismert, de előfordulhat, hogy nem ötvözné a technikákat a tervezett vásárlás.


Hogy általános befektetés vagy egy eddig ismeretlen terv vezérli a Harley Davidsont, nem tudhatjuk. Ideális lenne, ha az MV Agusta mint márkanév fennmaradna, az európai prémium sportmotorok egyik legnevesebbje nélkül szegényebb lenne a motoros társadalom.