Bezúzzák az elkobzott motorokat

2008.08.03. 18:51

Idén összesen 23629 motorkerékpárt és robogót semmisítettek meg hatóságilag Yungang tartományban, Kínában. A Shenzhen városában tartott állami akción azokat az illegálisan és bejelentés nélkül tartott gépeket verték szét buldózerrel, amelyek a fokozott közúti ellenőrzéseken és razziákon lebuktak. Az első 9532 darabot még áprilisban, a maradék 14277-et pedig az aktuális nyári akciók során, múlt héten verték szét a hatóság emberei.

A városban óriási gond a motorizált kétkerekűek kezelhetetlen mennyisége: számuk már 2003-ban átlépte a félmilliót. A feketén tartott motorokat előszeretettel használják bűnbandák, utcai rablásokkor pillanatokon belül elvegyülnek, rendszám híján az azonosításuk pedig lehetetlen.

Egész Kínára jellemző a bűnelkövetés ezen formája, évről évre megduplázódik a hasonló módon megkárosítottak száma. Shenzhen után több nagyváros is fontolgatja a bezúzással megfejelt rendőrségi akciók bevezetését. A néhány tízezer kétkerekű megsemmisülése fel sem fog tűnni, szinte az összes kínai nagyváros megoldhatatlan közlekedési krízissel küzd.