A sivatagok kalandora

2008.08.24. 22:42

Akinek az egész világ az úticélja, jobb, ha előre tájékozódik a meglátogatandó országokról. Fel kell készülni a terepviszonyokra és az olyan eshetőségekre, amelyekkel szembesülhet útja során. Az internet és a könyvek jó források ugyan, de össze sem hasonlíthatóak azzal, amikor egy tapasztalt utazó személyesen meséli el élményeit.

A BMW Motorrad Napok szokásos helyszínén, Garmisch-Partenkirchenben a világ egyik legtapasztaltabb utazója, Michael Martin avatta be a motoros túrázás rejtelmeibe a leendő kalandorokat.

Michael rengeteg időt töltött már a nyeregben. Túráit abból finanszírozta, hogy a világ különböző pontjain diavetítések, könyvek és filmek segítségével osztotta meg élményeit és tapasztalatait az emberekkel. Körülbelül 1500 diavetítés, tizenöt könyv – köztük a hat nyelven kiadott Deserts of the Earth (A Föld Sivatagjai) – és az útjairól készült film adta át a világnak az átélt kalandokat.

„Olyan kérdésekre válaszoltam például, mint, hogy ki léphet be motorral Kína területére, milyen motorozni több mint 5000 méteres tengerszint feletti magasságban, a Szahara mely országai biztonságosak, és milyen pótalkatrészeket szükséges okvetlen magunkkal vinni” – mesélte a kalandor.

Michael Martin valószínűleg már szembesült a legtöbb olyan kihívással és problémával, ami egy hosszú távú kalandra vállalkozót egy motorkerékpár nyergében érhet. Mégsem utazna semmilyen más módon, számára a két keréken való utazás az egyetlen módja annak, hogy kapcsolatot teremthessen a környezettel, a tájjal és azon országok lakóival, amelyeken áthaladunk.

A világutazó már tervezi újabb kalandját: egy R 1200 GS Adventure nyergében készül nekivágni a földgolyó északi felének. Soha nem aggódik amiatt, hogy egy lerobbant motorkerékpárral ott ragad valahol a sivatagban. „Defektjavítás vagy egyéb apróbb hibák kiküszöbölése nem jelent számomra problémát, de általában a nagyobb mechanikai gondokkal is megbirkózom a Föld sivatagain keresztül vezető utaim során.”