Dávid doningtoni ezüstje

2008.09.09. 11:55

Dávid beletrafált, az edzésnapok sikere után a második helyet szerezte meg Doningtonban.

A GSX-R Európa Kupa mezőnyében a kontinens motorosai mérik össze tudásukat teljesen egyforma, 750cm3-es Suzukikkal. Juhász Dávid 16 évesen a bajnokság egyik legfiatalabb versenyzője, de versenyzői múltja és tehetsége révén egész évben az első tízben motorozott. Most jött el a nagy pillanat, végre felállhatott a dobogóra.

Szinte végig esett az eső, a Superbike Világbajnokság első futamát félbe is szakították., így a Suzukisok futama már nem kerülhetett lebonyolításra a legnagyobbak második versenye előtt. Az eredeti időpontban pedig a napsütésben száraz volt a pálya, de a későbbi kezdésre már újra eláztatta a csapadék. A rajtrácsra a száraz gumikat is kivitték, de senki sem kockáztatott, vizes gumikkal rajtolt el a mezőny. A rendszeresen kiváló indulást produkáló francia Jonchiere ugrott az élre, mögötte a brit fordult a célegyenes végén. Dávid érkezett harmadikként és őt követte a pole-ból induló osztrák Resch, aki nem véletlenül uralta az edzéseket, hiszen az első kör végére már átvette a vezetést.

A brit és a magyar is megelőzte a franciát, majd az ötödik körben a Mainwaringet boxutca-áthajtásra kötelezték elsietett rajtja miatt. Juhász két másodperces előnyt harcolt ki az üldözőkkel szemben, és hiába jöttek kritikus pillanatok, újra és újra meg tudott ugrani előlük. A futam leintéskor így viszonylag nyugodtan emelhette a motor elejét a levegőbe. A harmadik helyet a bajnokságban közvetlenül Dávid előtt álló olasz Saltarelli szerezte meg.

A második hely 20 pontot hozott Suzukisunknak, így már csak két pontra van olasz vetélytársától. Dávid az összetett ötödik helyéről várja az október elejei francia futamot.