Új szív a nyugdíjasnak

2008.10.27. 17:43

Már semmi sem a régi, mondhatnánk, ha az új Royal Enfield Bulletre pillantunk. Az igazi retró külső ellenére ez már nem ugyanaz a több évtizedes konstrukció, a régi nyomórudas blokk helyett itt a teljesen újratervezett ötszázas.

Azért ne ijedjünk meg, nem kell hipermodern szerkezetre gondolni, a negyvenes évekből nagyjából a hatvanasba ugrottak előre az indiaiak. Ebbe oltották bele a kilencvenes évek technológiáját, ebből alakult ki az új Enfield. A 499 köbcentis blokk természetesen még mindig nyomórudas, alulvezérelt - 28 lóerőt ad le 5250-es percenkénti fordulaton. Különházas váltó sincs többé, mostantól ez is egy szerkezetet képez a motorral.

A végsebesség nem emelkedett, de a gyártó ígérete szerint a 115 km/h-s autópályás utazótempó hosszú távon sem okoz majd gondot a Bulletnek. Az EURO-3 környezetvédelmi normák miatt a klasszikus karburátoros keverékképzésnek befellegzett, mostantól a befecskendező rondít bele az analóg örökségbe. Természetesen a dobfék és a berúgókar is történelemmé vált: kétdugattyús tárcsafék és digitális elektromos gyújtás teszi modernebbé az immár 1932 óta létező Royal Enfield Bullet márkanevet.