Gonosz dög

2008.11.02. 22:36

Semmi sem pótolja a köbcentiket? Minél több van belőlük, annál jobb a motor? Ha mint vallásban hisz ebben, akkor Bill Price az ön embere: már készül a Bad Dog 215, a legnagyobb sorozatban gyártható motorkerékpárblokk.

Természetesen a tervező amerikai, ezért a blokk V2-es. 215 köbhüvelyk, vagyis 3500 köbcenti. Az 1750-es hengerek 60 fokot zárnak be egymással: a 45 nem fért volna el, a 90 meg túl méretes lett volna. DOHC vezérlést kapott a levegő-olaj hűtésű motor, a főtengely- és hajtókarcsapágyak a 426-os Hemi autóblokkból érkeztek.

 

Mivel az alkatrészpiacon kapható különálló szerkezetek ezt az erőt nem bírnák, ezért a Bad Dogra már gyárilag ráépítik a hatsebességes váltót - ebben nem hasonlít a többi amerikai kéthengereshez. Egy átlag váz sem lenne képes megbírkózni a tömeggel és erővel, ezért már tervezés alatt van a Bad Dog teste is.

A tervezés utolsó fázisában levő szív, amelyhez hozzátartozik a gyújtás, a befecskendező és annak digitális vezérlése, a külső olajpumpa és az önindító, körülbelül 40000 dollárba kerül majd. Aki a legnagyobbat akarja, annak a zsebébe kell nyúlnia - és még legalább egy évet várnia a végleges változatra.