85 évnyi szolgálat

2008.11.23. 15:32

Amióta Max Friz először szerelte bele M2B32-es, kéthengeres blokkját egy vázba 1923-ban, azóta a BMW motorkerékpárok története a folyamatos újítások és a tökéletesség felé törekvés krónikája.

Henry von Wartenberg fényképész és Peter Gantriis író közös munkája, A BMW művészete – 85 év a motoros kiválóság szolgálatában (The Art of BMW – 85 Years of Motorcycling Excellence) című kiadványa ezeket a technikai mesterműveket mutatja be az olvasóknak. A BMW motorokban több van, mint innováció és technológia, nem csupán a különcség kedvéért mások.

Minden apró különbség valódi problémákra nyújt egyedi megoldást. Már számos olyan új dolgot mutattak be, amelyeket ma már minden gyártó használ, mint például az ABS fékrendszer vagy a teleszkópos első villa. A könyv szerint a BMW motorok története a tökéletesség kompromisszumokat kerülő kutatása. A konszern által valaha legyártott motorkerékpárok 50%-a még napjainkban is a világ útjait rója.

A BMW művészete – 85 év a motoros kiválóság szolgálatában szép ajándék a motorkerékpárok kedvelőinek. A rengeteg képpel illusztrált könyv bemutatja Peter Nettesheim motorkerékpár-kollekcióját is, amely a világ első számú BMW gyűjteménye. A könyvből azt is megtudhatjuk, hogy melyik újítás, melyik modellben jelent meg. Kezdve az első úttörőktől, mint az R32, egészen a legmodernebb motorcsodákig egész oldalas stúdiófotókban gyönyörködhetünk.

Az író Peter Gantriis egy sportra szakosodott piackutató cég elnöke, motormegszállott és jelenleg Minnesota-ban él. A 192 oldalas keményfedeles könyv előszavát Fred Jakobs, a BMW motorkerékpár örökség-felelőse írta, a könyv pedig elérhető minden nagyobb könyvesboltban és néhány online értékesítőnél, mint például az Amazon.com oldalán is.