Több mint motor, kevesebb mint autó

2009.01.19. 21:48

Az Egyesült Államok Seattle városában székelő Liberty Motors vezetője, Pete Larsen a háromkerekűek szerelmese: mielőtt megtervezte volna a sajátját, vásárolt régit és importált újat, de egyik sem volt az igazi. Amikor az Angliából behozott, Moto Guzzi blokkal szerelt gépek forgalmazásával befürdött, úgy döntött, nem csügged, megépítette a saját autó-motor hibridjét.

A minta a legendás angol előd, a Morgan volt. Az elöl két, hátul egy kerékkel rendelkező kétszemélyest a szükség szülte a huszadik század elején, majd az adókedvezmény tartotta életben; mára fanatikus nyugdíjasok és gyermeklelkű férfiak kedvence a jellemzően V2-es motorral szerelt csodabogár.

Larsen konstrukciója nem a megszokott értelemben trike; angol az eredete, még szép, hogy minden fordítva van rajta. A kormányzott kerekekből van több, hátra csak egy jutott, ezt kardántengelyen keresztül hajtja meg a motorkerékpárból származó kéthengeres.

Az ACE-t 1441 vagy 1687 köbcentis Harley-Davidson blokk mozgatja. A nagyobbik motorral a végsebessége eléri a 180 km/h-t: a nyomatékos amerikai V2-nek nem okoz gondot megmozgatni az európai stílusú gépecske 430 kilóját.

Finom bőr, igazi fa és sok rozsdamentes acél– a legjobb elemekből áll össze a csővázon gördülő ACE. A burkolat alatt üzemanyagtartály, csomagtartó és ötfokozatú váltó található. Az angolos trike vezetése egyedi élmény; nem hasonlítható sem autóhoz, sem motorhoz, ahogy gázadásra megindul a 195-ös autógumi, de a kanyar ívét rendületlenül tartja a modern első felfüggesztés. A megállásról elöl-hátul tárcsafék gondoskodik, elöl négy-, hátul háromdugattyús nyergekkel.

Az egyedileg és gondos mestermunkával készített ACE nem olcsó, az alapváltozata tízmillió forintnyi dollárba került. Elegánsabb és precízebb mint bármelyik angol konkurenciája(Triking és Blackjack Zero), mégsem igazán alkalmas mindennapi közlekedésre, de csodás hétvégi játékszer lehet. Van gyorsabb, erősebb és szebb hobbijármű – viszont kevés olyan létezik, amit jobban megbámulnának a forgalomban.

Kedves olvasóink, önök szerint vágyhat egy motoros ilyesmire?