Az X-lite csúcsmodellje

2009.03.15. 10:19

A Budapest Motor Kiállításon mutatták be a Nolan Group új versenybukósisakját, az X-lite X-802-est. Az új csúcsmodell az X-801RR-t, illetve a Nolan N94-et váltja fel a cég kínálatában. Elődeihez hasonlóan versenyzők segítségével fejlesztették, a mérnökök a Ducatis Casey Stoner, a Yamahás Jorge Lorenzo és a Kawaskis Marco Melandri tapasztalatait használták fel az új bukó tervezésekor. Az alapmodell festése mellett MotoGP változatokban és a munkában résztvevő sportolók által használt fényezéssel replikaként is megvásárolható lesz.

Az X-lite bukósisakjaihoz hasonlóan az X-802 is hat különböző méretben kapható, amelyekhez három különböző nagyságú külső héj tartozik - XS/S, M/L, XL/XXL. Az új plexi jellegzetessége a meglepően széles látómező, a tökéletesített forgómechanizmus, illetve az NFR (Nolan Fog Resistant) párásodásgátló rendszer. Különlegessége az alacsony tömeg, a megbízhatóság, a sisaktól való távolság állíthatósága (4 mm), valamint hogy gyors, szerszám nélkül elvégezhető plexicserét tesz lehetővé. Beépített a Double Action funkció: ez egyrészt megakadályozza a plexi véletlen felnyílását nagy sebességnél, másrészt rögzített, résnyire nyitott pozícióval segíti a plexi páramentesítését alacsony tempónál és megálláskor. 

Az X-802 párnázása speciális Unitherm anyagból készült: ez az egyik legmodernebb elasztikus, mikroszálas anyag. Azonnal elvezeti az izzadtságot, így aktívan szabályozza saját légáteresztő képességét. A kivehető Steadyfit arcpárnák lényege, hogy három különböző keménységű részből állnak, így az arc erős terhelésekor is kiváló komfortot biztosítanak. 

A Nolan Group mérnökei a szélcsatornás és versenypályás kutatások, tesztek eredményeként ASD (Adjustable Stability Device) állítható hátsó stabilizátort illesztettek az X-802 héjába, amelynek leginkább aerodinamikai szerepe van. Stabilizálja nagy sebességnél, illetve szellőzőivel segíti a meleg levegő eltávolítását a sisak belsejéből. Profilja – és így aerodinamikai hatása – kétféleképpen állítható, a pilóta pozíciójának, illetve stílusának megfelelően.   

Az X-Lite X-802 Magyarországon is kapható, alapfényezéssel 114 500, replica festéssel 152 500 forintért.