Az első négyhengeres Aprilia

2009.03.31. 10:32

Ma mutatják be hivatalosan az olasz sajtó számára az Aprilia RSV4-et. A Circuit Misano pályát az évek óta fejlesztett V4-es hangja tölti be: azoknak, akik nem lehetnek ott, szolgáljon kárpótlásul a frissen megjelent gyári videó, amelyben részletesen bemutatják, mit tud az új, noalei sportmotor.

A videó forrása: Solomoto

Az utcai változat teljesítménye 180, a versenyváltozatoké 200 lóerő felett van. Ez a gyár első négyhengerese, fejlesztése során világosan megfogalmazódott: a cél a keskenység. Kézenfekvő volt a V4-es építés, így a soros négyesek 40-45 centije helyett mindössze 25 centiméter széles a 999 köbcentis motor.

Az utcai gépen 13500-as fordulatszám-tartománnyal gazdálkodhatunk, a pályaverzió ennél 1500-zal többet enged. A maximális forgatónyomatéka 115 Nm. A szívóoldalon 32 milliméteres titán, a kipufogóoldalon 26-os Nymonic szepelek dolgoznak. Természetesen az RSV4 is Ride-By-Wire rendszert kapott, és a kormánymarkolatról több különböző viselkedésmintát szabhatunk meg a motornak. A tesztek során Max Biaggi adott fejlesztési tanácsokat.

A gyár mérnökei büszkék munkájukra, hisznek abban, hogy az ezres japán sportmotoroknak, mint például a GSX-R és a friss R1, kemény vetélytársa lesz a fejlesztésük. Az európai gépek rajongói már most BMW S1000RR és Aprilia RSV4 csatát vízionálnak - Kedves olvasóink, önök szerint ellenfele lehet a japán és német konkurenciának?