Talma a negyedik - ő a legjobb újonc

2009.04.26. 20:48

Ügyesen rajtolt el a hetedik helyről Talmácsi Gábor élete második 250-es futamán, majd néhány kanyar megtétele után már az élen motorozott. Aojama és Simoncelli hamar elment mellette, de az élboly többi tagjával nagy csatát vívott a verseny első harmadában. Többen rontottak a híd előtti vízátfolyáson, de Gábor nem hibázott, kicsúszás nélkül fejezte be a futamot.

A Batalonring Team pilótája a negyedik helyen fejezte be a versenyt. Simoncelli kiesett, így az Aspar spanyol motorosa, Bautista nyert, a hazai nézők előtt versenyző Aojama, és az olasz Pasini előtt. Talmácsi Gábor két futam után az ötödik, ezzel a 250-es mezőny legjobb újonca. Jövő héten jön a jerezi spanyol verseny, célja a dobogón végezni.

Jorge Martinez Aspar a következőket nyilatkozta a futam után: „Tökéletesen elégedett vagyok Gábor teljesítményével, bravúros, amit ezen a hétvégén csinált. Még a nagyon rutinos pilótáknak is gondot okoz, amikor ennyire változatosak a körülmények, egyszer esik, egyszer nem, és Gábornak még valóban kevés tapasztalata van a 250-es motorral, úgyhogy neki még nehezebb volt megtalálnia a beállításokat. Egyre közelebb kerül a dobogóhoz, és szerintem jövő héten akár fel is állhat rá. Nem felejtsük el, hogy Jerezben többször is teszteltünk a téli szünetben, vagyis arról a pályáról már 250-es motorral is vannak információi, ez rengeteget segíthet.”

Talmácsi Gábor hozzátette: „Nagyon elégedett vagyok, ez egy fantasztikus eredmény. Egész hétvégén változatos volt az idő, néha száraz, néha vizes pályán edzettünk, meg mondom őszintén, nem is volt igazán támpontunk arra, hogy jók-e a beállítások, vagy, hogy milyen féktávokat kell majd választani. Tegnap például a szabadedzés alatt elég sokat változtattunk a beállításokon, de azzal, hogy eltörölték az időmérőt, sőt még a reggeli bemelegítésen is vizes volt a pálya, nem tudtuk kipróbálni igazából ezeket a beállításokat.

Így utólag azt mondom, hogy jó irányba változtattunk a váz beállításain, jól éreztem magam a motoron. Azt láttam, hogy Aojama és Simoncelli nagyon gyors, igazából próbáltam velük menni, de nagyon veszélyesnek, ijesztőnek találtam a pálya állapotát az egyik vízátfolyásnál, és nem akartam úgy járni, mint például Di Meglio, úgyhogy magamra figyeltem, a saját tempómat mentem. Mindenképpen elégedett vagyok, jó helyen állok az összetettben is, ez önbizalmat ad a jövő heti versenyre."   

A Japán Nagydíj végeredménye:

1. Alvaro Bautista (Mapfre Aspar Team, spanyol, Aprilia) 44:06.488 perc

2. Hirosi Aojama (Scot Racing, japán, Honda) 5.889 hátrány

3. Mattia Pasini (Pepe World Team, olasz, Aprilia) 21.832 hátrány

4. Talmácsi Gábor (Balatonring Team, Aprilia) 25.906 hátrány