Tegye a Daytona 200 nyertesét az asztalra

2009.05.11. 08:31

A Honda gyár történetében annyi megkerülhetetlen mérföldkő akad, amiről sok egyéb gyártó csak ábrándozhat. 1970. március 15-én, amikor mi, magyarok Petőfi verseket szavaltunk, Dick “Bugsy” Man lecsattintotta plexijét és a Daytona 200 versenyén megmutatta, hogy mit tud a CB750.

A típus bemutatkozása csodásan sikerült. Fölényesen győzött a 95 lóerős pályagéppel, átlagsebessége 164,3 volt, a legnagyobb mért tempója pedig 240 km/h. Ennek a nagyszerű gépnek és motornak állított emléket a Tamiya, amikor a Collectors Club makettcsaládja tizedik tagjaként kiadta ezt a barnás narancsszínre festett makettet.

Méretaránya igazi ritkaság, 1:6-hoz, vagyis 34,8 centis helyet kell, hogy felszabadítsunk az íróasztalon. Nincs szükség ragasztóra és festegetésre, a makett már majdnem teljesen kész, csupán néhány csavarral kell összepasszintani a fém és műanyag elemeket.

Részletessége szinte hihetetlen, a műszerpanel, a Keihin karburátorsor és a megafon kipufogódobok vonzzák a tekintet. Ára mintegy 100 ezer forint, ami sok - cserébe egy aprólékosan elkészített, az eredetivel megegyző kis Hondát kapunk.

Kedves olvasóink, elég a makett vagy kéne az igazi is?