Esőben vadásznak a motorosokra

2009.06.23. 11:52

Ismét fokozott ellenőrzést tart a rendőrség, két napig kiemelt figyelemre számíthatnak a motorkerékpárosok - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A közlekedőket és járműveiket is ellenőrzik az ország útjain szerdán és csütörtökön. A kontroll oka, hogy magas a motorkerékpárosok által elkövetett közúti közlekedési szabályszegések száma, s az általuk okozott vagy elszenvedett balesetek többsége súlyos, gyakran halálos kimenetelű.

Az ORFK emlékeztetett arra: tavaly összesen 131 motorkerékpáros vesztette életét közúton, vagyis a közúti balesetben elhunytak több mint 13 százaléka motorosbaleset áldozata lett. Idén június közepéig 36-an haltak meg.

A balesetek elsődleges oka a sebesség nem megfelelő megválasztása és a szabálytalan előzés. A kampány idején a rendőrség valamennyi üzemképes hagyományos és fix (automata) sebességmérő műszerét működteti.

A fokozott ellenőrzést egy európai szintű akciósorozat, a TISPOL - az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata - szervezésében hajtják végre. A motorkerékpárok műszaki ellenőrzésében részt vesz a Nemzeti Közlekedési Hatóság is.