Válságban a Honda és a Yamaha - komoly a baj?

2009.07.22. 11:30

Szegényes év lesz az idei a nemzetközi motorkiállítások látogatóinak. A párizsi Mondial szervezői már korábban bejelentették, hogy ebben az évben nem rendezik meg az expót, a németországi Intermot mint tudjuk csupán kétévente nyitja meg kapuit, vagyis idén pihennek. 2009-ben az egyetlen ütős európai kiállítás a milánói EICMA.

Nem csak a motorosokat, hanem a rendezőket is sokkolta a hír, hogy a Yamaha és a Honda a világgazdasági nehézségekre hivatkozva bejelentette távolmaradását. Ők feltehetőleg a hazai Tokyo Motor Show-t választják. A Yamaha csökkentett termelési kapacitásáról már eddig is tudtunk, de úgy látszik, hogy a válság a Hondát is megviselte.

Közismert, hogy szinte az összes gyártó termelése visszaesett, nem csupán az olyan apró cégek küzdenek a csőd ellen, mint az elektromos járműveket fejlesztő lengyel-amerikai Vectrix. A legutolsó negyedéves eredmények alapján a Harley-Davidson újabb ezer munkahelyet szüntet meg – nem derűs a motokerékpár-ipar jövője.

A világ talán legjelentősebb kiállításának mellőzése azonban megdöbbentett mindenkit, nem gondolták volna, hogy egy ekkor presztízsű eseményt kénytelenek kihagyni. A következő márkák biztosan ott lesznek: Aprilia, BMW, Ducati, Harley Davidson, Husqvarna, Kawasaki, KTM, Kymco, Moto Guzzi, MV Agusta, Piaggio, Suzuki és Triumph, de számos kisebb kiállító is jelezte részvételi szándékát.

Tavaly 500 márkanév és 420 kiállító képviseltette magát, sikeres, jól látogatott expó volt a milánói. Idén, akárcsak a tavalyi Intermoton a hibrid és elektromos motorok mellett fokozott ázsiai jelenléttel számolhatunk, amit megerősít az is, hogy az EICMA a legnagyobb kínai kiállítás szerződéses partnere lett.