Rizi győzelme az IDM Superbike-ban

2009.08.05. 14:17 Módosítva: 2009.08.05. 14:33

Az IDM Superbike hétvégi fordulójának a nagy múltú németországi Schleiz utcai pályája adott otthont - Rizmayer Gábornak pont az utcai jellege miatt nem tartozik kedvencei közé.

Annak ellenére, hogy a pénteki edzés során több beállítást is kipróbált a magyar Suzukis, a hátsó rugózás hangolása nem sikerült. Az első időmérő edzésen a hetedik helyet sikerült megszereznie. A másodikon az új Dunlop gumival gyorsult, de nem eleget: ideje csak a hetedik hely megőrzésére volt elég. Az edzést Tode nyerte Daemen előtt.

Az első futam nagy melegben indult. Rizi harmadikként fordult az első kanyarban, de Jones kivezette az ideális ívről. Gábor nem adta fel, gyorsan felzárkózott. A versenyt Tode vezette, próbált ellépni a többiektől. Rizmayer egészen az ötödik helyig jutott, de az élbolyhoz képest közel egy másodperc volt a hátránya. Tode az élről bukott, ekkor Teuchert nagy hajrába kezdett, megelőzte Rizit is - egészen a második helyig menetelt. A futamot Dario Giuseppeti nyerte.

Az ötödik helyet megszerző versenyzőnk a futam után elmondta: „Nehéz volt. Már reggel fájt a fejem, ami a sisakban csak fokozódott. Nem gondoltam, hogy a verseny közben ez hátráltatni fog, de sajnos képtelen voltam koncentrálni és sokat hibáztam. Egyszerűen nem tudtam kihozni magamból a maximumot.”

A második futamra vihar ígérkezett, de szerencsére csak a levegő hűlt le. Rizi most is jól rajtolt, de Dario az első két körben feltartotta - Tode, Teuchert, Nebel és Daemen is megléptek. A fejfájás megszűnt, Gábor futotta a verseny leggyorsabb körét. Tode ismét bukott és Teuchertet is kivezette a pályáról, aki sérült kormánnyal ugyan, de vissza tudott jönni. Nebel vette át a vezetést, de Rizi hamar megelőzte: több mint három másodperces előnnyel nyert Dario és Meklau előtt.

A verseny leintése után Gábor elmondta: „A gumik végig bírták a versenyt és én is képes voltam koncentrálni. Tode esése ugyan megkönnyítette a győzelmemet, de megdolgoztam a érte - én futottam a verseny leggyorsabb körét is. Örülök, hogy végre szárazon is tudtam nyerni.”