Amerikában csinál forradalmat az Ural

2009.08.25. 14:18

Na nem elképesztően modern mortorjaival, olyanjuk még mindig nincs, inkább csak névleg, a Red Octoberrel, egy különleges fényezésű oldalkocsissal.

A mélyvörösre festett fogat – innen a Vörös Október elnevezés – az egykerék-hajtású, de épp ezért viszonylag olcsó Ural T egy változata. Műszakilag nem is tér el attól túlságosan, csak a 18 hüvelykes kerekek, az egykerék-hajtás és a hosszabb végáttétel érdemel említést, ami talán megemeli egy kissé a T eredeti, 105 km/h-s végsebességét. A nagydarab oldalkocsist persze biztos nem a gyorsasága miatt veszik majd, a nevén túl inkább csaknem tökéletes veterán-stílusa adhatja el, amelyet csupán az első kerék Brembo tárcsaféke ront el. Erre viszont szükség van, hogy a bő három mázsás vasdarabot biztonsággal meg lehessen állítani.

A Red October mellett az Ural egy másik újdonságot is bevet az amerikai piacon, a Patrol T-t. Ez is a T-n alapul, és lényegében a Patrol egyszerűbb és olcsóbb változatának tekinthető. Itt is két hajtott kereket találunk - a második az oldalkocsié - és a régi katonai járművekre jellemző olajzőld fényezés azt az érzést kelti, mintha egyenesen a keleti front egyik máig harcoló alakulatától került volna elő.