Thaiföldről jönhetnek a nagy Kawasakik

2009.08.27. 14:50

2010-től már nem Japánban készülnek a Kawasaki közepes és nagy motorkerékpárjai, hanem a szegényebb távol-keleti országban, ahol jóval kedvezőbbek a munkabérek.

kawaplant

Ezzel a Kawasaki lesz az első a négy nagy japán gyártó közül, amely a költségek csökkentése érdekében elköltözteti a gyártás egy részét az anyaországból. Bár a részletek még nem ismeretesek, valószínű, hogy a legnépszerűbb exportmodellek gyártósorait telepítik át Thaiföldre, míg a drágább, és ezért kisebb mennyiségben készülő motorkerékpárok gyártása továbbra is Japánban folyik majd, csakúgy, mint a legtöbb belpiacra szánt gépé. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy a lépés hatással lesz-e a motorok minőségére, bár a Kawasaki alighanem mindent megtesz majd, hogy az új helyszínen készülő motorok ne legyenek megbízhatatlanabbak, mint a régebbi, Japánban épített darabok.

Egyes pletykák szerint nem a Kawasaki az egyetlen, amely a gyártás áthelyezésével szeretne spórolni: állítólag hasonló lépést fontolgat a Honda is, hogy ellensúlyozni tudja a motorkerékpár-piac zsugorodásával járó bevételkiesést.