Nincs vibráció, nincs karakter?

2009.09.15. 10:27 Módosítva: 2009.09.15. 10:50

Napról napra több információ lát napvilágot a Honda régen várt V4-es újdonságáról. A múlt héten ismertetett duplakuplungos váltó után most a blokkról szivárogtattak ki híreket. Már most biztos, hogy a VFR1200 nem lesz tucatmotor – megoldásai meghatározzák a következő évtized fejlesztési irányát.

Tsutomu Ishii fejlesztőmérnök korábban a Honda V5 és V4 hengerelrendezésű GP motorokon dolgozott. Elmondta, hogy a VFR génjei megegyeznek a sikeres sportgépekkel, ennek ellenére nem a csúcsteljesítmény, hanem a kivételesen jó kezelhetőség elérése volt a céljuk.

Mindent megtettek; a blokk számos szokatlan technikai megoldást tartalmaz. Az egyik legérdekesebb a 28 fokban eltolt csapú főtengely. A szűk hengerszögű V4-es motor vibrációja eredendően magas, de ezzel a megoldással simítottak rajta – a gyári információk szerint olyan sikeresen, hogy nem volt szükség kiegyenlítő tengelyre sem.

Az uras viselkedést fokozza a szokásostól eltérő gyújtási sorrend is. Az elterjedt 1-3-2-4 helyett 1-4-2-3 sorrendben adnak szikrát a V-blokk gyertyái. Nem csak a rezgések csökkentek, hanem a méret is: a VFR1200 blokkja kisebb, mint a VFR800-é.

A kompakt méret a CRF krosszmotoron bemutatott Unicam szelepvezérlésnek köszönhető. A nagyteljesítményű sport-túramotorok között elsőként a Honda vetette el a helyigényes DOHC megoldást. A hengerfejben csupán egy vezérműtengely forog, ami direkt módon a szívószelepeket mozgatja, a kipufogószelepeket áttételen keresztül irányítja. A kipufogó oldali méret így jelentősen csökkent – minden irányban összement a jó hangú négyhengeres.

A VFR1200 európai premierjének időpontja még nem ismert – a Honda nem vesz részt a milánói EICMA motorshow-n. Ennek ellenére szinte biztos, hogy tavasszal már Magyarországon is elérhető lesz a V4-es: ára és pontos teljesítménye egyelőre nem nyilvános.