MV Agusta: amerikaiak, takarodjatok!

2009.10.20. 07:36

Miután múlt héten a Harley-Davidson bejelentette az MV Agusta eladását, találgatások kezdődtek a márka további sorsáról. Claudio Castiglioni bejelentette, hogy nem hagyják veszni a céget, mindent megtesznek a folytatásért.

A milánói EICMA show-ra újdonságokkal készülnek, folytatják a munkát ugyanúgy, mint eddig. A cégvezető nem beszélt konkrétumokról, de elmondta, hogy a vállalkozói körök már szerveződnek: ha a megegyezések sikeresen lezajlanak, ismét száz százalékban olasz tulajdonú lesz az MV.

A céget egy gazdag nemes, Giovanni Agusta alapította 1923-ban. Miután négy évvel később elhunyt, fiai, Vincenzo és Domenico létrehozták a Meccanica Verghera Agustát. 1948-tól kezdve készítettek sportmotorokat, nevük összeforrt Giacomo Agostinivel, a tizenötszörös világbajnokkal: legnagyobb sportsikereit az MV-ken aratta. A Hondát megelőzve kezdtek soros négyes utcai motorokat gyártani, de ezek luxustermékek voltak: csak kevesen tudták megfizetni.

Domenico Agusta 1971-es halála után még kilenc évig készültek motorok 125 és 1100 köbcenti között – 1980-ban véget ért a termelés, és állt 1997-ig, mikor a Cagiva csoport tulajdonába került márkanév visszatért az F4 superbike-kal. 2005-ben a maláj Proton lett a főrészvényes, majd az olasz GEVI, 2008-ban tőlük vásárolta meg a Harley.