Épül a Balatonring, fentről már látszik

2009.11.03. 10:21 Módosítva: 2009.11.03. 10:26

A magyar Grand Prix pálya építése sokaknak szívügye: vannak, akik a világbajnokság motorosainak csatájára várnak, vannak, akik maguk is kipróbálnák a Somogy megyei Sávolynál épülő 4232 méteres Balatonringet.

A szerkesztőségünk számára frissen elküldött légifotókat a keszthelyi Pilótaiskola készítette. A kanyargós nyomvonal már tökéletesen kivehető: az aszfalt 15 méter széles lesz. A legnagyobb elérhető tempó körülbelül 315 km/h, vagyis a MotoGP futamokon majdnem végsebességig gyorsulhatnak a 230-240 lóerős motorok.

A talajmunkát ötven munkagéppel egy hazai cég végezte, naponta átlagosan 15 ezer köbméter földet mozgattak meg – ez a fázis három és fél hónapig tartott. Most már a sávolyiak is örülnek a részeredményeknek, hisz három hete, a pálya fejlesztése során végre nekik is átadták a Sedesa által építtetett csatornarendszert.

Jelenleg az aszfaltozást előkészítő kavicsfektetés zajlik; amint azt az építőktől megtudtuk, a munka folyamatos. A tavalyi malőr szerintük biztosan nem ismétlődik meg, ígéretük szerint szeptember 19-re minden adott lesz, hogy GP futam legyen Magyarországon.

A múlt héten bejelentett kormánygarancia szükségessége ugyan egyesekben visszatetszést keltett, de a Balatonring megépülése szempontjából pozitív: a Magyar Fejlesztési Banknál elkülönített 15,3 milliárdos hitel nyolcvan százalékára vállalt garanciát az állam. A korábbi akadozó tárgyalásokat meggyorsította a FIM és a DORNA szándéka – a magyar pályával a szokásos öt év helyett tízre írták alá a versenyrendezés jogát.