Kis szerszámot izgatni

2009.11.19. 10:12

Hat fokozat, fejreállított Marzocchi villa, Öhlins rugós tag és stabil acélváz? Mi kell még egy dögös motorhoz? Ha csak ezeket az adatokat nézzük, egy ezres csúcsgépre is gondolhatnánk, de mégsem így van: az olasz Polini tuningcég a legkisebbek között alkot csodákat.

A robogósok már régóta ismerik a nevet; aki igazán erős kis gépet akar, biztosan átlapozta tuning-katalógusukat. Legújabb termékük azonban nem utcai sikító: az XP65R pitbike kategóriájú terepmotor.

A gép tényleg alkalmas krosszozásra, igaz, gyerekeknek való. A Polini mégis mindenből a legjobbat tette rá: a 35 milliméteres telók állíthatóak, az aprócska hátsó központi rugót pedig az Öhlinsszel közösen fejlesztették.

Az XP65R-t kétütemű, vízhűtéses könnyűfém blokk hajtja; tömege 57 kiló. A hengerfal Nikasil bevonatot kapott, a versenykörülményekre tervezett dugattyún egy gyűrű található. A furat-löket aránya 45 x 40,8 mm.

A hidraulikusan működtetett fékrendszer elöl 200, hátul 160 milliméteres tárcsákból és egydugattyús nyergekből áll – biztos, hogy ennyi elég az aprócska géphez. Az üzemanyagtartály három literes, versenyre felesleges többet tankolni.

Aki utcán is minimotorral járna, nézzen rá a Polini XP4 supermotóra – akár nálunk is gond nélkül forgalomba helyezhető a mostantól Euro3 homológ gépecske. A pitbike-ok között ritka ez a kedvező károsanyag-kibocsátás: a 125-ös gépen átkarburálással és katalizátorral érték el.

A hasonló teljesítményű gépekhez képest extra élményt nyújt az apró test: lényegesen kisebb az átlag nyolcadlitereseknél – a bicajosok hóna alatt cikázhatnak a jövendőbeli XP4 tulajdonosok.

Futóműve nem annyira csemege, mint XP65-ös kistestvéréé, de minimális állítási lehetőséget így is enged a hagyományosnak mondható futómű. A gumik mérete 3.50 – 10, ezeket 200-as és 150-es fékek és szóló dugós nyergek lassítják.

Váltója négyfokozatú, blokkja egyhengeres, négyütemű; a Honda-rendszerű építést tekintve feltehetőleg Kínában, szigorú minőség-ellenőrzés mellett gyártatja a Polini. A furat-löket aránya 52,4x56 milliméter. A 68,5 kilós motor teljesítménye nem ismert, de biztos, hogy dinamikusan mozog: aki elég bátornak érzi magát, robogó helyett bátran használhatja városban – a gyártó nem csupán gyerekeknek és fiataloknak ajánlja.