Hasznos vagy veszélyes?

2009.12.16. 15:53 Módosítva: 2009.12.16. 16:19

Nem a motorosoknak fejlesztették ki, de nekik sem haszontalan – állítja a Recon Instruments, a síszemüvegbe integrált HUD (Head-Up Display – szélvédőre, vagy plexire vetítő kijelző) gyártója.

A sebesség, fordulatszám, GPS-instrukciók biztonságos leolvasásának gondolata már sokakban és sokkal korábban felmerült. A prémium személyautók esetében ma már gyakori kiegészítő, segítségével nem kell a műszerfalat bogarászni: az adatok ott lebegnek előttünk.

Kell ilyen a motorosoknak? A Recon azt mondja, igen. A terepeseknek nincs idejük lepillantani a tachométerre, hiszen elkerülné figyelmüket a felbukkanó farönk, vizesárok és ugrató. Rajtuk kívül a túrázóknak is igazán hasznos lehetne, hiszen anélkül kapnák meg a navigációs berendezés információit, hogy levennék szemüket az útról.

A rendszert szemüvegbe integráló cég mégis a terepeseket szólítja meg: csak a krossz sisakhoz használnak olyan jellegű szemüveget, melyet síelők és snowboardosok viselnek a pályán. Eredetileg ők voltak a célcsoport, csak a későbbiekben jöttek rá, hogy a termék reklámkampányát kiterjesztik a motorosokra is.

A szemüvegbe kis GPS adóvevőt építettek. Segítségével a pillanatnyi sebesség, magasság és navigációs adatok vetíthetők ki a lencsére. Mobiltelefonunkkal párosítva a bejövő hívások és sms-ek szövege is megjeleníthető. Sokan üdvözölnék a rendszer megjelenését a zárt sisakokban, azonban csak akkor várhatunk hasonló fejlesztést, ha a nagy múltú bukógyártók belemennek a játékba.

A Recon síszemüvege 450 dollárba, vagyis nagyjából nyolcvanezer forintba kerül, és 2010 tavaszától forgalmazzák – Kanadában.