Beperelte a rendőröket a gyorshajtó motoros

2009.12.17. 10:51 Módosítva: 2009.12.17. 11:37

Michael Henry gyorshajtott: 2004. augusztus 22-én hazafelé motorozott, helyenként a 160 km/h-s sebességet is átlépte Honda Blackbirdjével. A London melletti Amersham város rendőrei azonban rávillantották a traffipaxot; miután Henry nem lassított, autóval utánaeredtek.

A bírósági jegyzőkönyv szerint a követés módja nem volt agresszív, a rendőrök vallomása szerint csupán bekapcsolt fényhíddal és szirénázva voltak a sarkában – a Blackbird továbbra sem lassított. Miután Henry mégis lehúzódott és leszállt, a rendőrautó olyan szerencsétlen módon fékezett mellé, hogy belehajtottak a motoros lábába, aki komoly bokasérülést szenvedett. A balesetből feljelentés, abból pedig per kerekedett.

Michael állítja, hogy csupán a megfelelő útszakaszra várt, ahol nem tartják fel a közlekedés többi résztvevőjét. Ezért gondatlanságért és közúti baleset okozásáért beperelte Thames Valley körzeti rendőrségét, 600 ezer fontot, azaz 186 millió forintnyi összeget követelve a zúzódásokért.

Az ügyészség szerint a rendőrök eljárása nem volt korrekt, de inkább fatális véletlennek, mintsem gondatlanságnak nevezték az esetet. A mostanáig húzódó kártérítési per első fokon megbukott, de Henry fellebbezett a döntés ellen.

Az összeg brutális, főleg a mi szemünkkel, igaz, nem élünk Angliában. Véleményünket azonban így is elmondhatjuk – kedves olvasóink, kinek van igaza?