Motokrossz nőknek, Allah segedelmével

2009.12.30. 10:27 Módosítva: 2009.12.30. 12:10

Annak ellenére, hogy hivatalosan nem létezik megkülönböztetés, még a felvilágosultnak számító Magyarországon is megbámulják a motorozó nőket. A húszéves Nora Naraghi mégis szívesen cserélne bármelyikükkel: ő a saját országában még jogosítványt sem szerezhetett.

Az iráni lány gyerekkora óta a motorok szerelmese, az ország törvényei azonban kevés lehetőséget adnak neki a motorozásra. Nem csügged, sőt küzd hobbijáért – ebben minden segítséget megkap családjától is.

A Xanyar motoros sportszövetség által megrendezett első női motokrossz versenyt fölényesen megnyerte. Olyan versenyzőket utasított maga mögé, mint saját harmincnyolc éves édesanyja, aki már több, mint két évtizede terepmotorozik.

Az édesanya szerint lánya sokkal technikásabb, és természetesen az állóképessége is jobb. Közösen edzenek, sőt, a család férfitagjai is velük együtt motoroznak – mindegyikük hobbija és életcélja az MX1 és MX2 meghonosítása a perzsa országban.

Nora Naraghi elmondta, boldog, hogy a Xanyarnál nőként is edzhet. Rajta kívül még nyolc lány és asszony terepmotorozik Iránban – mindannyian bíznak benne, hogy az első verseny hagyományt teremt, és nemzetközivé válik.