A közúti bírságok 2010-ben

2010.01.14. 10:09

A gyorshajtás élettani hatásait már boncolgattuk eleget, most következzék az anyagi vonzata – a 410/2007. (XII. 29.) számú kormányrendelet határozza meg a 2010-ben hatályos közúti bírságokat.

Tavalyhoz képest nem történtek jelentős változások. Kiegészítették az érvényben levő paragrafusokat, amelyek megengedik, hogy külsős cégeknek is kiadható legyen a traffipaxos sebességmérés. Sokak aggodalma, hogy ennek gyakorlattá válása visszás helyzeteket eredményez majd, mint a parkolási cégek közismert káosza. A friss kormányrendelet ezekre az aggodalmakra válaszol, hiszen már az ellenőrzést és az adatszolgáltatás esetleges felfüggesztését is szabályozza.

A behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó 6. számú mellékletbe került a korlátozott forgalmú övezetekben történő szabálysértés – a 14. § (1) bekezdés z/2 pontja szerint 50 000 forint pénzbírság szabható ki.

Az igazán érdekes részek természetesen a közúti bírságokra vonatkoznak. Legszembetűnőbb változásként eltűnt a gyorshajtás eddigi százalékos meghatározása, mostantól áttekinthetően, kilométer per óra alapján történik a besorolás. A legtöbb esetben nőtt a helyszíni bírság kiszabhatósági tartománya, két esetben azonban csökkent a közigazgatási bírság javára – a 90 és 100 km/h-s megengedett sebesség túllépése esetén már 109 illetve 119-es tempónál ez utóbbira számíthatunk.

A legmagasabb sebesség, amelyre kitér a rendőrség számára kiadott útmutató táblázat, 248 km/h – a 130-ban maximált autópálya-szakaszokon ez 300 ezer forintos közigazgatási bírságot jelent.

Ha hibáztak, de a városi legendákban bízva szeretnék megúszni a bírságot, a traffipax készülék Országos Mérésügyi Hivatal által kiadott hitelesítési bizonylatát ezután se követelje a rendőrtől – ennek a felmutatását továbbra sem teszi kötelezővé a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről szóló 410/2007. (XII. 29.) kormányrendelet.