Nyerő a 350-es a KTM

2010.02.10. 13:02

Tony Cairoli, Shaun Simpson és Marvin Musquin tökéletes hétvégét hoztak össze a Red Bull KTM Factory Racing Teamnek a mantovai versenyen. Az MX1-ben egy arany, az MX2-ben egy arany és egy ezüstérem került az osztrák csapathoz.

A fiatal olasz világbajnok, Tony Cairoli a szezon első jelentős európai versenyén győzelemre vitte az idei év újdonságát, KTM 350 SX-F krosszmodellt. A futamot követően elmondta, lelkiekben segítette a hazai pálya. Jól sikerült a rajtja, és rendkívül élvezte a motorozást az új, „vezetőbarát” versenymotoron. Csapattársa, Shaun Simpson, akit a tavalyi sérülése óta nem nagyon láthattunk, végre egészségesen ült a 450-esre. Győzelemmel kezdett, még a tavalyi világbajnok Marvin Musquin-t is legyőzte; a KTM-es kolléga csak második lett.

Sokan meglepődtek, amikor ősszel bemutatták a 350 SX-F-et, de a KTM állította, hogy a krosszpályákon majd bizonyít a koncepciójuk. A 250-es méretét és a 450-es erejét keresztezték, figyelve olyan apróságokra, mint az egyaránt beszerelt önindító és berúgókar. Az amerikai versenystílus terjedése miatt véget ért a közvetlenül rögzített rugóstag, a PDS korszaka - a nagytempójú ugratók miatt más fokú progresszivitásra volt szükség.

A 350-es váza flexibilis, fokozott energiaelnyelő képességű. Tervezésekor törekedtek arra, hogy kioltsa a fölösleges, pilótát fárasztó rezgéseket. A hengerűrtartalom szintén ezért csökkent. A fejlesztőmunkában részt vállaló Stefan Everts elmondta: a mai krosszmotorok túl erőssé váltak, felesleges mértékben veszik igénybe a pilótát.

MX1

1. Tony Cairoli, Italy, KTM, 70

2. Steve Ramon, Belgium, Suzuki, 52

3. Clement DeSalle, Belgium, Suzuki, 51

4. David Philippaerts, Italy, Yamaha, 51

5. Marc De Reuver, Netherlands, Suzuki, 50

MX2 Results

1. Shaun Simpson, Britain, KTM 72

2. Marvin Musquin, France, KTM 65

3. Arnaud Tonus, Swizterland, Suzuki, 56

4. Markus Schiffer, Germany, KTM, 56

5. Herjan Brakke, Netherland, Yamaha, 43