Visszahívják a 2010-es Aprilia RSV4-eket

2010.02.11. 14:52 Módosítva: 2010.02.11. 15:21

Az előszériás modellek meghibásodása miatt félbeszakították a 2010-es RSV4 hivatalos bemutatóját. Október végén, a mugellói pályán tartott tesztvezetéssel egybekötött katalógusfotózáson öt Apriliában ment tönkre a blokk – mindössze néhány kilométer alatt.

A gyár akkor még biztos volt abban, hogy a hiba kizárólag az előszériás, kifejezetten újságírói és tesztelési célokra legyártott motoroknál állhat fenn. Utólag okosabbnak látták a szériagyártásból kikerült, esetlegesen már értékesített darabok egy részét is visszarendelni.

A hiba oka már az akkori tesztnapon kiderült: hajtókartörés miatt álltak le az RSV4-ek. A gyár egyik beszállítója, az olasz SCAM S.r.l. hibás gyártási metodikával készítette az alkatrészeket, melyek ellenálló képessége nem érte el a kívánt szintet. Az Aprilia szerint az importőri láncba kiszállított motorok igen kis hányadánál állhat fenn a probléma, az amerikai piacra exportált modellek közül 335 érintett.

A gyár garanciális blokkcserét szavatol a tulajdonosoknak, ezzel együtt tisztelettel kéri őket, ne használják motorkerékpárjukat a beavatkozásig. Hogy a visszahívási és szervizelési program zökkenő- és hibamentes legyen, a márkaszervizek teljesen komplett, légszűrőházzal, kábelkötegekkel, vezérlőelektronikával ellátott motorblokkokat kapnak a gyártól. Az Aprilia kilenc órás munkaidőt ígér, melybe alapos utcai tesztelési folyamatot is beiktatnak.

Marketing szempontból külön balszerencse, hogy a visszahívás nyilvánosságra hozásának időpontja épp egybeesett a Superbike sorozatban világbajnoki címére esélyes, gyári Aprilia csapat idei bemutatójával. 2010-ben az Alitalia olasz légitársaság financiális hátszelével futó Biaggi – Camier tandem bizakodóan néz az idény elé. Max világbajnoki címet ígér szurkolóinak.

A világon eddig sehol nem jelentették, hogy szériagyártásból kikerült, magánszemélyek által használt RSV4-en a sajtóbemutatón regisztrált motorhibát észleltek volna. Információink szerint Magyarországot nem érinti a visszahívás – a hibás szériából egy sem került hozzánk.