Honda 3R-C: ezzel közlekedne a jövő?

2010.02.24. 14:05 Módosítva: 2010.02.24. 14:05

Csukott, gurul, és eljuthat A-ból B-be. Ennyiben emlékeztet a Honda genfi tanulmánya egy mai autóra – egyébként inkább egy sci-fi mozi kellékének látszik.

A zárt, személyes közlekedési eszköz ötlete nem új, és eddig még mindenki belebukott a megvalósításába. Nem is az a legnagyobb baj vele, hogy túl drága, vagy nehezen kivitelezhető lenne, inkább a bezártság és a sebesség kombinációja az, amit nehezen emésztett meg a közönség. Ennek ellenére elszállt formatervezők agyából rendszeresen újra és újra előkerülnek ilyen tervek, sőt, néha még a tanulmány-fázisig is eljut egy-egy terv, hiszen látványosságnak rendszerint beválik egy ilyen nagyon furcsa jószág. A 3R-C is egy ilyen szerkezet: egy ferde, áramvonalas üvegkoporsó, elöl autószerűen két kerékkel, hátul viszont motorkerékpáros kialakítással. A maga furcsaságában tényleg látványos, mintha egy Aliennek készített űrsisakot kereszteztek volna egy hi-tech triciklivel.

A hátsó kerék mellett mintha egy hatalmas kipufogócső meredne hátra, vagy még inkább egy rakétahajtómű kiömlője, de ez csak üres ijesztgetés: az aktuális divatot követve tisztán elektromos üzemű a Honda tanulmány, azaz szennyezni csak az erőmű-kéményeken keresztül tudja a környezetét. A járművet persze szigorúan városi használatra gondolják alkalmasnak a tervezői, ahol akár elég is lenne az akkumulátorok által biztosított néhány tíz kilométernyi hatótávolság, de a háromnyomú kialakítás miatt csak tökéletes aszfalton lenne életképes, amúgy minden úthibát szisztematikusan összegyűjtene.

A 3R-C terveit Európában, a Honda milánói tervezőközpontjában vetették papírra, ami – ha nem is közvetlenül – de akár jó jel is lehet. A jármű stílusának kellemes egysége és érdekes kialakítása könnyen átszivároghat a Honda jövőbeli szériamodelljeibe, márpedig a japán gyártónak nagy szüksége van minden kreatív ötletre, amely kiemelheti termékeit az átlag-szürke autók és motorok tömegéből.