Sportmotor? Bekaphatod!

2010.03.09. 10:48

A japán motorosok már izgatottak: jövő hétfőn hivatalosan is megkezdődik a Honda CB1100 árusítása. A vörös, fehér és fekete színben érkező gép ára sokakat meglepett, hisz nagyjából 300 ezer forintnyi jennel olcsóbb a CBR600RR-nél. A Honda stratégiája világos: sokak számára elérhető, rendkívül elegáns tömegmodellt dobnak piacra azoknak, akik a motorkerékpárban nem a hipertérugrás eszközét, hanem egy szép és szerethető tárgyat keresnek.

A japán ára kétmillió forint, az ABS-szel szerelt verzió picivel drágább, azért 300 ezerrel többet kérnek. A CB1100-at 2007-ben mutatták be a Tokyo Motor Show-n. Még a gyáriak is meglepődtek a hatalmas sikeren; nem csupán Japánban, hanem az egész világon ovációval fogadták a hetvenes-nyolcvanas évek formai örökségét büszkén visszahozó motorkerékpárt. Hála Istennek, a koncepciót nem dolgozták át és nem is butították le: pont úgy néz ki a széria motor, mint ahogy arra két éve ráizgultunk.

Az utóbbi években a száz lóerő lett a férfias motorteljesítmény alsó határa: aki ennek aláígért, nem számított komoly cégnek. A Honda végre bátor lépésre szánta el magát, hisz soros négyes blokkjából mindössze 87 lóerőt hozott ki. A forgatónyomaték 92 Nm, tehát nem kell általános renyheségtől tartani. Biztos, hogy a teljes fordulatszám-tartományban vehemensen, de lineárisan jelenik majd meg a gép ereje; nem lesz szükség a felesleges magas fordulatszámon tartásra.

A kompressziós arány 9,5:1-hez, biztos, hogy az 1140 köbcentis léghűtéses stresszmentesen mozgatja majd a 242 kilós meztelen motort. A vízhűtés hiányának sokan örülnek, hisz az utóbbi években a hűtőbordák látványa igazi ritkaság lett – a mérnökök nyilatkozatai szerint egy modernebb koncepció agyonütötte volna a retró küllemet.

A váltó ötfokozatú, a sajtóanyag szerint az utolsó gang kifejezetten overdrive jellegű, már negyven km/h-tól megfelel a cirkáláshoz. Dicséretes a Honda mértéktartása: hátra csupán 140-es gumit tettek. Ez tökéletesen passzol a CB arányaihoz, másrészt biztos, hogy könnyű kanyarodást biztosít.

A sok jó hír után muszáj egy nagyon rosszat is leírni: az 1100-as egyelőre nem kapható Európában. Meg nem erősített ágazati pletykák szerint csupán a 2011-es évre hozzák át a kontinensünkre. Reméljük, hamar eltelik az idei év.