Hétszáz rendőr megy Debrecenbe

2010.03.10. 07:39

Több száz rendőr érkezik családostul augusztus 3-án Debrecenbe, Európa legnagyobb rendőrmotoros ügyességi versenyére és bemutatójára. Győri Gyula, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a Nemzetközi Rendőrmotoros Szervezet (IPMC) 64. alkalommal rendezi meg az International Police Rally nevű csillagtúrát, amely Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye.

A kontinens tucatnyi országából érkező mintegy hétszáz résztvevő a nyitónapon felvonul a város főterén elhelyezendő célvonalig. A szakmai zsűri ezt követően értékeli megjelenésüket: pontozzák az egyenruhák szépségét és eleganciáját, a motorral és autóval érkezők bevonulási alakzatát és nem utolsó sorban a pontosságot, hiszen legkésőbb délután 4-ig mindenkinek be kell gurulnia. A nyitóest zászlófelvonással és közös bemutatóval zárul - vázolta a program részleteit Győri Gyula.

A motorosok ezt követően két napig ügyességi vetélkedőkön vesznek részt, majd közös motoros túrán meglátogatják Debrecen és a Hortobágy nevezetességeit. Reinhard Moser, az IPMC osztrák elnöke elmondta: számukra a csillagtúra - amely nevét a kontinens minden részére csillagszerűen elszórt tagszervezetekről kapta - egy küldetés is a nemzetközi tapasztalatcserében. A rendfenntartó szervek képviselőinek kiváló alkalom, hogy könnyed formában, hangulatos rendezvényeken szakmai témákat is megvitassanak.

Házigazdaként Debrecen egyben nagyköveti szerepet is játszik Románia irányába, hiszen ott még soha nem szervezték meg a seregszemlét, de még csak az országhoz ilyen közel sem. Az elnök párhuzamot vont az első, 1992-es magyarországi csillagtúrával: az akkori esemény az első volt az egykori keleti blokk területén.

Az IPMC 1930-ban kezdte meg működését, de a túrát csak az ötvenes évek óta rendezik meg. A szervezetben mintegy félszáz motoros rendőrrel rendszeresen képviseli magát Magyarország, amely most harmadik alkalommal ad helyt a rendezvénynek. A családokat motoros felvonulással, díszszemlével és koncertekkel váró találkozót Debrecen városa a 2010-es nagyrendezvényei közé sorolta.