Harley: masszív veszteségért jutalom?

2010.03.17. 13:37

Nehéz évet zárt tavaly a Harley-Davidson. 55,1 millió dollár veszteséget termeltek az egész évre vetítve, de ennél ijesztőbb adat, hogy az utolsó negyedévben sikerült 218,7 millió negatív eredményt összehozniuk. Nem lehet ezért kizárólag az ügyvezetőt hibáztatni, de az alkalmazottak biztos, hogy nem szavaznának meg jutalmat érte.

Nem példa nélküli eset, hogy nagy cégek vezetői bónuszokat osztogatnak maguk között a válság kellős közepén, mégis újra és újra ingatnunk kell a fejünket ezeken a szemtelenségeken. Keith Wandell, aki még egy éve sem vezeti a céget, tavaly összesen 6,4 millió dollárt vihetett haza munkájáért cserébe. Ebből 780 ezret jutalom címén. A cégnek nemrég szabadulnia kellett a Buelltől, és a szintén a tulajdonában lévő MV Agustát is szívesen elbizniszelnék, ha ugyan akadna rá vevő. Ebben a helyzetben felmerül a kérdés, hogy indokolt-e a jutalmazás.

Többen is kritizálják az ügyvezetőt, aki akkor került a vállalat élére, amikor az USÁ-ban nehezebb volt eladni egy Harley Davidsont, mint egy kézi váltós dízel Kia Vengát, klíma nélkül. Objektíven valószínűleg csak néhány év távlatából alakíthatjuk ki majd a véleményünket, de azért minimum furcsa, hogy Keith Wandell rendszeresen kerüli az újságírókat, akik interjút szeretnének készíteni vele. Mintegy tíz hónapos tevékenységének az lett az eredménye, hogy a HD részvényárfolyama a pincéből arra a pletykára ugrott fel hirtelen, hogy szóba került a vállalat átvétele egy amerikai befektető által. Akár szeretjük a choppereket, akár nem, nagy veszteség lenne a motoros világ számára, ha megszűnne a V2 szinonimájaként emlegetett márka.