Eladó a Harley?

2010.03.22. 09:49

Amerikai brókerpletykák szerint elképzelhető, hogy óriási, akár többségi tulajdont jelentő részvénycsomagot ad el a Harley Davidson. A feltételezett vevő az ismert privát-befektető, Kohlberg Kravis Roberts. A hír hallatán azonnal megélénkült a kereslet a cég részvényei iránt, 6,98 százalékos javulást mutattak az értékpapírok – a tavalyi év márciusához képest ez 137 százalékos erősödés.

Mióta a gazdasági válság elkezdődött, a HD helyzetéről csak rosszat hallani: bezárták a Buellt, árulják az MV Agustát, gyárakat csuknak be és munkásokat bocsátanak el. A KKR esetleges vásárlási szándéka kiutat jelenthetne az anyagi gondokkal küzdő cégnek.

Peter McKillop, a KKR szóvivője elmondta: „Sosem kommentáljuk az üzleti spekulációkat.” Hasonló véleményen volt Bob Klein a Harley-tól: „Nem fűzünk hozzá semmit a piaci pletykákhoz.”

Nyilatkozataik ellenére az amerikai szakértők továbbra is vásárlást jósolnak – a rajongók viszont aggódnak, hogy a hetvenes évek American Machinery and Foundry (AMF) korszakához hasonló évek jöhetnek. 1969-ben a HD az ipari óriás kezébe került, ez kis híján a márka halálát okozta; a rossz minőséget, a szervezetlen gyártást és a fejlesztés hiányát nehezen tolerálta a piac.

1981-ben egy befektetői csoport 80 millió dollárért visszavásárolta a céget, és vezetőjének az alapító unokáját, Willie G. Davidsont tette meg. Sikeres évek következtek, amelyek egészen 2008-ig tartottak. A jövő ismeretlen, mindenestre kár lenne, ha az 1903-ban alapított márkanév eltűnne.