Egykerekező motoros, és rendőr, aki ezért öt évre börtönbe zárja

2010.04.19. 19:46

Ki hibázott nagyobbat? Az egykerekező, 220 km/h felett hajtó motoros, vagy az öntörvényű, pisztollyal hadonászó, de önmagát semmilyen hivatalos dokumentummal nem igazoló rendőr? Kit kéne jobban büntetni? Illetve, börtönbe lehet-e zárni valakit azért, mert a történtekről készült amatőr felvételt videómegosztó portálra tölti fel? A válasz: lehet. Igaz, a helyszín Amerika.

Tehát van ez az Anthony Graber nevű gyerek. Elhagyja vagy megcsalja a barátnője, az autója oldalát megint végighúzza a szomszéd sarokról az a büdös suhanc, esetleg kamionos áll be a háza nappalijába éjjel kettőkor, mert már megint nem vették észre az éles jobb kanyart a figyelmeztető tábla után. Anthony begazol, kigurul az autópályára, kicsit gyorshajt, 220 km/h-val egykerekezik. Persze sokkal valószínűbb, hogy a szezon összes napján így motorozik – ez most lényegtelen.

A rendőri jelentésből, illetve a felvétel néhány jelentéből látszik, hogy Graber bukósisakon és kesztyűn kívül semmilyen más védőfelszerelést nem használt – ami ostoba ugyan, de az ostobaság, mint jellemvonás nem sért törvényt.

Az autópályáról való lehajtás után egy civil autó vág Anthony Honda CBR1000RR-je elé, a belőle kipattanó férfi fegyvert húz. „Szálljon le! Szálljon le!”, ezt kiabálja. A férfi csak ezután igazolja magát. A rendőrségi riport a fegyverről, illetve annak bármilyen használatáról már nem tesz említést.

Pár nap alatt felébred Anthonyban a bosszú vágy. Hiszen, persze, hibázott, nem is tagadja, de az ilyen rendőrnek jó lenne kicsit alátenni, nem igaz? Feltölti az esetről készült videó felvételt az egyik megosztóportálra. Nem sokkal ezután fél tucat, házkutatási igazolást lobogtató egyenruhás tör rá a Graber családra otthonukban, elviszik az összes elektronikai eszközt, amely bármilyen módon kapcsolódni tud az internetre.

Maryland állam törvényei szerint tilos azon közterületen forgatott videofelvételek megosztása, melyeknek bizonyos szereplői kivételes jogot élveznek a tekintetben, hogy magánéletük ne kerülhessen közszemlére. A rendőrség szerint a rendőri hivatás egy ilyen kivételes jog. Graber szerint azonban nem, továbbá kamerája jól látható helyen volt; szerinte a civil ruhás pontosan tisztában volt vele, hogy az esetről felvétel készül, így még ott helyben meg kellett volna tiltania, hogy azt bárhová feltöltse.

A motoros akár öt év börtönt is kaphat a pisztolyával hadonászó rendőrről készült felvétel interneten való közzé tételéért, ha ügye elbukik a bíróságon.