Majdnem körrekordot futott Rizi

2010.05.20. 08:25

SBK 92GRID fwkonzept S20508

Nem volt könnyű dolga Rizmayernek a Német Bajnokság második fordulóján, Oscherslebenben. Mivel a vetélytársakkal ellentétben Rizi nem tudott a versenyt megelőző héten tesztelni, nagyon fontos volt, hogy már a pénteki edzésen megtalálják azokat a beállításokat, melyekkel gyorsan tud motorozni a pályán.

Az időjárás sajnos nem volt ebben partner. Pénteken csupán hét fok volt, többször is eleredt az eső. Ilyen körülmények között nem tudott annyit menni, hogy az elég legyen a megfelelő beállítások megtalálására.

SBK 75 fwkonzept S20685

Aztán szombaton leszakadt az ég, egész nap zuhogott. Az első edzésen Rizi nem akart kockáztatni: még így is nyögte a lausitzringi esés utózöngéit. A második etapban viszont már menni kellett, nem lehetett taktikázni. Az edzés végére a csapat felrakott egy új, esőre való Dunlop gumit – Rizi elkezdett felzárkózni. Igaz, az utolsó előtti körében egy lassú versenyző feltartotta, de még így is feljött az ötödik helyre. Gábor ettől annyira lelkes lett, hogy még többet akart: az utolsó körben mindent megpróbált, de a nagy akarásnak esés lett a vége. Szerencsére a motor és a pilóta sem sérült meg komolyabban.

SBK 75 fwkonzept S19628

Vasárnapra sokat javult az idő. Száraz volt a pálya, a levegő is sokat melegedett. A reggeli warmup nem volt sokra elég: csak a megjavított motort akarták letesztelni, illetve azt, hogy Rizit mennyire hátráltatja a fájdalom.

SBK 75 fwkonzept S20588

A verseny rajtja nagyon jól sikerült Rizmayernek, a folytatás kevésbé: az első körökben nagyon lemaradt a vezető bolyról. A táv felénél sikerült ritmust váltania a suzukisnak, és bár elkezdett visszazárkózni, ahhoz nem volt elég gyors, hogy be is fogja őket. Végül a nyolcadik helyen végzett.

A második versenyre a csapat módosított a futómű beállításon. Az első körök sajnos most sem sikerültek túl parádésan, viszont az új beállításoknak köszönhetően sokkal gyorsabb volt Gábor, mint az első futamon. Megfutotta a verseny második leggyorsabb körét, de mire támadásba lendült volna, bukás miatt leállították a versenyt. Rizi ismét nyolcadik lett.

SBK 75 fwkonzept S20707

„Sajnos nem volt alkalmunk kipróbálni minden beállítást, így a száraz verseny most hátrány volt.” – mondta Rizmayer a versenyek után. „Ráadásul a szombati esés sem hiányzott. Bár nem volt elviselhetetlen a fájdalom, arra elég volt, hogy ne úgy mozogjak a motoron, mint ahogy szoktam. Mindkét futam elején lassú voltam. Nem tudom mitől, de az első három kör után rendre 1-1,5 másodpercet javult a legjobb időm. Ez a második futamon már elég is lett volna, de hamarabb vége lett a versenynek. A következő futamra ki kell találnunk, miért nem tudok gyors lenni az első körtől...”

A versenyben részt vevő Juhász Dávid (Suzuki) és Rosivall Ágoston (BMW) az első versenyben a tizenkilencedik illetve huszonharmadik, a másodikban a tizenhatodik és huszonnegyedik helyeken zártak.