Valóban a lassabbak miatt esik el Stoner?

2010.05.24. 13:39

2

A harmadik körben, gyakorlatilag a verseny nulladik fázisában esett el Casey Stoner a tegnapi Le Mans-i futamon. A 2007-es szezonban a legmegbízhatóbb pontgyűjtőként számon tartott ausztrál az idei három versenyből mindössze egyet tudott befejezni. A telemetriai adatok elemzése alapján mindkét esés pilótahiba miatt következett be.

Stoner állítja, az előtte haladó lassabb versenyzők miatt esik el – ami némileg ellent mond annak, hogy a katari futamon az élről, saját tempóját motorozva siklott ki a pályáról. Teóriája szerint, ha feltartják, nem tud elég terhelést rávinni az első kerékre, aminek tapadása így jelentősen lecsökken. Casey a jerezi edzéseken tapasztalt hasonlót, a probléma megoldását mérnökeitől várja.

Nem változtattam semmit a vezetési stílusomon, de ha ezután erre lesz szükség, hát megteszem. Szerintem amiatt lehet az egész, hogy amikor lassabb versenyző mögé érek, nem tudom annyira megterhelni az első kereket, mint amennyire kéne.” - mondta Casey vasárnap este.

1

Hogy őszinte legyek, nem tudom, mi lesz a megoldás, de valamit tenni kell. Beleestem egy gödörbe, amiből nehezen lehet kijönni: az első három futamból mindössze egy alkalommal sikerült pontokat szereznem.”

Casey csapatfőnöke, Vittorio Guareschi másképp látja a helyzetet: a teleszkópokon elhelyezett szenzorok regisztrátuma alapján az ausztrál egyáltalán nem helyezett kevesebb súlyt az első kerékre, mint az időmérő edzéseken, és a kamerák felvételei alapján Stonert abszolút senki nem tartotta föl, amikor a Desmosedici eleje elcsúszott.

A hiba okát természetesen keresik, és ígérik, Mugellóban visszavágnak.