Balatonring: quadozni még jó lehet

2010.05.26. 11:33 Módosítva: 2010.05.26. 11:33

A sávolyi versenypálya építése az utóbbi évek egyik leghangosabb hazai gazdasági botránya volt – a magyar MotoGP elmaradt, a Balatonring építését leállították.

A falu polgármesetere már többször hangot adott elkeseredésének: a térségnek viszont jót tenne a turizmusból származó pénz. Az érdeklődőknek és a magyar hazai versenyzőst szeretőknek érdekes akciót eszeltek ki: a lealapozott, aszfalt nélküli területet ideiglenesen quad-tereppé nyilvánították.

Őszig minden hónap harmadik vasárnapján megnyílik a félkész Balatonring az érdeklődők előtt, akik quadokkal ingyen bejárhatják a murvával leszórt, 4232 méter hosszú pályát - számolt be Bobek József, Sávoly polgármestere, a Balatonring Angyalai nevű civil kezdeményezés vezetője. Így kívánják bizonyítani, hogy már komoly invesztíciók történtek a területen, továbbá azt, hogy van létjogosultsága a beruházásnak, amely félkész állapotában is turisztikai attrakcióvá tud válni - fogalmazott a polgármester.

Pünkösd vasárnapján próbanapot tartottak a sávolyi pályán, amiről csak a beruházás támogatóiként a honlapjukon eddig regisztrált 7500 aláírót értesítették. A polgármester szerint a próbanap beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mintegy kétszáz érdeklődő jelent meg. Félmillió forintba került a vendégeket felváltva vivő, kilenc órán át járó nyolc quad, és a szükséges üzemanyag biztosítása; ezt a szponzorok állták

A jövőben minden hónapban tartanak nyílt napot, egészen szeptember 19-ig. Ez a gyorsaságimotoros-világbajnokság Magyar Nagydíjának eredetileg kitűzött dátuma, amikor egy egész napos nagyszabású rendezvénnyel kívánnak megemlékezni az elmaradó eseményről. A polgármester reményei szerint ekkor már újra folyni fog az építkezés a területen. A szeptember 19-i rendezvényből a jövőben a Balatonring Angyalainak Napja néven hagyományt kívánnak teremteni.

Bobek József szólt arról is, hogy komoly érdeklődés mutatkozik a ralisok részéről a félkész pálya iránt, de egyelőre nem a hasznosítása cél, hanem további támogatók gyűjtése a mielőbbi megépítéséhez.