Életmentő robogósok

2010.06.02. 11:52

Az eddigi négy után három újabb mentőrobogó segít a bajba jutottakon – a budapesti Római-parti mentőszolgálat kedden hivatalosan is megkezdte működését a MAVIR-tól (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) kapott gépeken.

A felszereléssel együtt összesen hatmillió forintot érő robogók ünnepélyes átadásakor Varsányi Zoltán, az OMSZ mentőrobogó-szolgálat vezetője elmondta, az új járművek segítségével ezen a nyáron a Budai Várban és a Római-parton is megkezdődhet a motorizált életmentés.

Magyarországon 2005 óta működik mentőmotoros szolgáltatás a Balaton déli partján, az M0-ás és az M3-as vonalán, 2008 tavaszától pedig megkezdték a robogók beépítését az életmentő koncepcióba; sokkal hatékonyabban működnek a forgalmas, zsúfolt fővárosi utcákon.

Varsányi kiemelte: a 2009-es nyári szezonban általuk kezelt esetek száma meghaladta az 460-at, ami kiemelkedő teljesítmény. Gorove László, az OMSZ általános főigazgató-helyettese kiemelte: a legtöbb európai nagyvárosban működik az úgynevezett first respondent szolgáltatás. Ugyanígy végzik munkájukat a motoros és robogós mentők, akik gyorsaságuknak köszönhetően már a legkritikusabb első néhány percben ott lehetnek az ellátásra szorulóknál, így a mentőautó kiérkezéséig megtehetik az életmentő intézkedéseket. Ez különösen fontos például szívroham, fulladásos baleset, vagy akár darázscsípés okozta allergiás roham esetén. A robogók felszerelésében egyebek mellett gyógyszerek, infúziók, újraélesztő eszközök és defibrillátor is helyet kapnak.

Tari Gábor, a MAVIR vezérigazgatója elmondta, a Yamaha Aerox 50-esek korábban cégük tulajdonában voltak, majd miután már nem volt rájuk szükség, elajándékozásuk mellett döntöttek. Hozzátette, a cég korábban is nyújtott pénzbeli támogatást a mentőszolgálatnak, és a jövőben is szeretnék folytatni az együttműködést.

A rendezvényen az OMSZ munkatársai bemutatót tartottak arról, hogyan látja el munkáját a mentőrobogó éles helyzetben. A szimulációs gyakorlatot tolmácsoló Győrfi Pál szóvivő hangsúlyozta: a mentőegységek naponta 2500 beteget képesek ellátni országszerte, a mentőautók az esetek 78 százalékában tizenöt percen belül a helyszínre érkeznek. Magyarországon összesen 229 mentőállomáson hétezer mentődolgozó tevékenykedik.