Bőröndnyi kis magyar motor

2010.06.09. 07:34

 Guruló bőrönddé alakítható villanyrobogó gyártását tervezi az őriszentpéteri Antro csoport. Már elkészült a hálózatról, valamint menet közben pedállal is tölthető 25 kilogrammos I+Moveo robogó prototípusa. Ha sikerül befektetőket találni, a sorozatgyártás a jövő év végén indulhat meg.

A társaság uniós védjegy- és formatervezési mintaoltalmi bejelentést tett a saját fejlesztésű elektromos robogóra az EU hivatalos védjegy- és dizájnregisztrációs irodájánál. Hegedűs Zsolt ügyvezető igazgató elmondta, hogy a robogóprojekt elindítására 4 millió euróra lenne szükség. A robogók nem lesznek olcsók, darabjuk 2.400-2.500 euróba kerülne. A cég a sorozatgyártást Őriszentpéteren szeretné megvalósítani, ahol évente 15 ezer darab készülhetne.

Az Antro korábban egy hibrid autó tervezett, amelynek gyártása 2010-2011-ben kezdődhetett volna el. A Solo nevet viselő jármű előállításához azonban a gazdasági válság miatt nem találtak befektetőt. A fejlesztésére fordított 360 millió forint azonban részben hasznosult, hiszen annak eredményei révén hozták létre a I+Moveót is.

A váz és a karosszéria szénszálas kompozit, amelynek kialakítása lehetővé teszi, hogy utazóbőrönd méretűre összehajtható és húzható legyen – így parkolóhelyet nem igényel. A hajtás elektromos agymotoros, de pedál-generátor is helyet kap a gépecskén.

Az üres tömeg: 25 kg, a végsebesség 45 km/h. Egy töltéssel 35 kilométert tehetünk meg, az I+Moveo energiafeltétele 2 kWh/100 km. Az akku élettartama 35 ezer kilométer. A őrségiek elsősorban a robogót használókat, autóval ingázókat szólítanák meg, hogy kiválthassák és kiegészítsék a tömegközlekedést. A lakóautós, lakókocsis közösséget is célcsoportnak tekintik, ahogy a yachtosokat és a nagy alapterületű üzleti és szolgáltató egységek üzemeltetőit is.