Talmácsi robogóval folytatja

2010.06.14. 09:58

A nemzetközi premierhez képest kis késéssel, péntek délután Magyarországon is bemutatták a Yamaha X-max 250-es robogót. A formás és praktikus gépet örömmel jártuk körül, arányai és tulajdonságai valóban ígéretesek – városba, környékbeli utakra, munkába vagy kirándulásokhoz egyaránt alkalmasnak tűnik.

Motorja négyütemű, teljesítménye 20 lóerő. Akár rövidebb autópályázást is kibír, ideálisnak tűnik arra, hogy kiváltsuk vele az autót a mindennapi közlekedésben. Maximális forgatónyomatéka 21 Nm, amelyet hatezres fordulaton ad le. A gazdaságos négyüteműnek 11,8 literes az üzemanyagtartálya, a 3-3,5 literes várható fogyasztás mellett nem kell gyakori megállókkal számolnunk.

A 110 millis rugóút talán kevés lesz a mi kátyúinkhoz, de kiindulva a korábbi Yamaha robogók alapján biztos, hogy a gyári hangolás aránylag univerzális lesz. A tengelytáv 1545 mm, vagyis egyáltalán nem rövid a gép – a 15-ös első kerékkel korrekt egyenesfutásra számíthatunk. A hátsó kerék a szokásos 14 hüvelykes. Mindkét fék tárcsa, hátulra 240-eset szereltek, míg előre 267 milliméterest.

A Yamaha nem titkolja, hogy fiatal, agilis közlekedőknek szánja a divatos külsejű robogót – nem véletlen, hogy a sajtópremier meglepetésvendége Talmácsi Gábor volt. A Moto2 világbajnokságban versenyző motorosunk elmondta, szeretné, ha nem csak az autósok, hanem a motorosok is belátnák, hogy ez a fajta közlekedés praktikus, gazdaságos és igenis férfias: nem csak nőknek meg kezdőknek való.

Bejelentette: idén új kezdeményezésbe fogtak, indul a Talmácsi Robogós Klub. Összefogást szeretne, hogy a két keréken való közlekedés még több örömet okozzon és biztonságosabb legyen. Kifejtette, hogy a motorosok összetartása közismert, de véleménye szerint a robogósokén okvetlen javítani kellene.

A talma.hu-ról és a Talmácsi Robogós Klub facebook oldaláról mindenki megtudhatja, mikor jönnek össze egy közös motorozásra, ezzel is felhívva az autósok figyelmét arra, hogy jobban számítsanak a közlekedésben a robogósokra. Szeretnék, ha az utcai motorozás biztonságosabbá válna, és a robogózás kultúrája jobban megvetné a lábát Magyarországon.

Az első közös gurulás június 15. kedden lesz, 19 órakor találkoznak Budapesten a Hősök terén.