Színvakok a pirosnál

2010.06.23. 11:50

Szinte mindannyiunk ismerősei között vannak színvakok. Ez a rendellenes színlátás egyik fajtája: a beteg nem képes megkülönböztetni egyes színeket. Kialakulására két lehetőséget ismer az orvostudomány: betegség válthatja ki (szemhályoggyulladás, mérgezés, alkoholizmus, cukorbetegség stb.), vagy genetikai úton történő öröklődés.

A színvakságnak több szintje van, az egyik leggyakoribb a színtévesztés. Ilyenkor csupán az egyik alapszínnel van zavar: általában a zöld és a piros színt keverik össze – pont a szemafor két alapszínét.

A közlekedési baleseteket megelőzendő dolgozta ki speciális fényjelzőjét Ji-youn Kim, Soon-young Yang és Hwan-ju Jeon. Az UniSignal elnevezésű szemafor az egyes szegmensek formájával játszik: a piros háromszögletű, a sárga maradt kör, a zöld pedig négyzet – így azok is képesek száz százalékos biztonsággal megkülönböztetni a jeleket, akiknek színek alapján esetleg nem menne.

Ha figyelembe vesszük, hogy majd' minden tizedik ember színtévesztő, a javasolt berendezés több mint szükséges; jó lenne, ha az Unió közlekedési szakértői is rábólintanának az UniSignalra.