Rusnya szörny 37 millióért

2010.07.02. 11:38

A világ legdrágább motorkerékpárját szerették volna előállítani, de véletlenül sikerült még egy leget is besöpörni. A rusnyasági versenyt komoly ellenfél nélkül nyeri az Icon Sheene – a 250 lóerős sportmotort a legendás világbajnok, Barry Sheene tiszteletére készítették. Szegény, szebbet is megérdemelt volna.

Az angliai Nottinghamshire-ben készített gép ára 107 ezer font, vagyis 37 millió forint, építője, Andrew Morris ötvenkét darabos szériát ígér. Az 1400 köbcentis, turbós soros négyessel szerelt motort holnap mutatják be a goodwoodi Festival of Speeden.

322-es végsebességhez és 180 Nm-es nyomatékához erős és stabil aluvázat ígérnek. Erre szükség is van, és jó helyen kopogtattak – a legendás Spondonban nem fognak csalódni.

Sheene hetes rajtszáma felidézi a múltat, a technika pedig a jelen legjobbja: A Suzuki GSX1400 adja a blokk alapját, de a kézzel újraépített és feljavított négyhengeresnek nem sok köze van az eredetihez. A Garrett turbófeltöltő miatt Carillo hajtókarok, Wiseco dugattyúk, sportosabb vezérlés, nagyobb szelepek, megerősített váltó és módosított kuplung jár az Iconhoz.

A kerekek anyaga karbon, a fékeket az ISR szállítja. A változtatható Motronic motormenedzsment a Boschtól érkezett, amelyet kiegészít az F1 technikáját másoló elektronikus rendszer. Amit lehetett, kézzel készítettek: a kipufogó, a tank és az idomok is a szigetország kézműveseit dicsérik. Sajnos a forma is nagyon angol – azért egy olaszt bevehettek volna a csapatba.