Rossi apja ezt már nem erőltetné

2010.07.09. 17:53

Bő egy hónapig bírta Valentino Rossi motorozás nélkül. Fájdalmai továbbra is vannak – és erednek ezek nem csak a június 5-i lábtörésből, hanem a még korábbi krosszesés miatt elszenvedett vállsérülésből is –, mankóval jár, de ráült a Superbike világbajnokságban induló James Tosealand Yamaha R1-ére, és július 7-én huszonhat kört motorozott a misanói pályán.

Rossi először egy rövidebb tizenegy, majd egy hosszabb tizenöt körös etapot motorozott. Kezdetben egészen lassan, óvatosan közlekedett a pályán, de folyamatos javulással egészen 1:38,200-ra szorította le köridejét. Ugyanezen a pályán pár héttel ezelőtt Troy Corser 1:35,001-et ment a Superbike időmérőjén – egy BMW S1000RR-rel.

Az első találgatások a késő augusztusi indianapolisi versenyt tekintették reális célnak, amikor Rossi élesben újra MotoGP motorra ülhet. A fizikoterápia kezdete után már a cseh hétvégéről beszéltek, mely a nyári szünetet követő első futam, augusztus tizenötödikén. A jelenlegi olasz teszten azonban már arra keresték a választ, hogy a kilencszeres világbajnok bevethető állapotban van-e a soron következő, július 18-i sachsenringi versenyre.

„Azért ültem motorra, hogy lássuk, milyen irányba halad a felépülésem, mennyire tudok egyáltalán motorozni a jelenlegi állapotomban.” – mondta Rossi a misanói teszt után. „Pozitívan látom a dolgokat, hiszen végig tudtam hajtani ennyi kört, ami persze korántsem olyan megterhelés, mint a MotoGP-ben versenyezni. Egyelőre fáj a vállam, a bokám és a térdem, emellett a vállízületemet és a bokaízületemet csak korlátozottan tudom mozgatni. Nagyon szeretnék Sachsenringen elindulni, de túl korai bármit is mondani. Még mindig van tizenkét napunk, hogy döntsünk, addig még sokat javulhatok.”

A rajongók nyilván mindent megtennének, hogy már a jövő hétvégi német nagydíjon viszont láthassák a kilencszeres világbajnokot, azonban ezzel nincs mindenki így: „Őszinte leszek: felhívtam, hogy ne erőltesse ennyire a visszatérést. Lehet, okosabb lenne csak 2011-ben újra nyeregbe szállnia, de talán az lenne a legjobb, ha soha többet nem versenyezne.” – mondta Graziano Rossi, Valentino apja a teszt másnapján a Gazetta dello Sportnak adott interjújában. „Ő csak szimplán rám nézett, és azt mondta, egyszerűen lehetetlen, hogy motoros karrierjének így legyen vége.”