Rossi Valenciában már ducatizhat

2010.07.30. 08:03

10

Elvileg nem húzzák tovább: a brnói hétvége versenynapja utáni hétfőn mind a Yamaha, mind a Ducati leleplezi 2011-es felállását. A nagy kérdés elvileg már eldőlt, vagyis Rossi megy a vörösökhöz jövőre: a szerződést már aláírták, sok millió font áll a papírok mögött, az olasznak a fejlesztések terén beígértek mindent, ami a bajnokság megnyeréshez kell. Ha Valentino mégis marad a Yamahánál, akkor az elmúlt két hónap történése volt a motorsport történetének legnagyobb médiahekkje – de szerintünk nem az. Miért várjuk mégis az augusztus 16-át? Hát nem Rossi miatt, az fix.

Mert ha lehet hinni a biztosnak, miszerint a kilencszeres világbajnok az idei szezonzáró valenciai futam másnapján már rá is ülhet a Ducati jövő évi, GP10-re keresztelt versenymotorjára – márpedig, a mai napon már ez sem feltételezés, hanem tény –, akkor Rossi tényleg elhagyja a Yamahát. A nagy kérdés: ki megy vele?

85e36 valentino rossi ducati 2011

Néhány héttel ezelőtt felröppent a hír, miszerint Valentino mindössze egy emberét, a telemetriását vinné magával a Ducatihoz. Ebben a konformációban a legendás Jeremy Burgess maradna a Yamahánál, méghozzá Ben Spies oldalán. Csakhogy jött egy másik hét, másféle hírekkel.

Amikor már biztosra mondták, hogy Burgess valójában a HRC-hez készül, és utolsó aktív éveiben Casey Stonert fogja segíteni. Jeremy már csak röhög, ha a jövőről faggatják: „Oh, ezen a héten már a Honda? Haha! A múlt héten még a Ducati volt. Mindössze az a baj, hogy hivatalosan még senkivel nem beszéltem erről.” A legutolsó, az olasz Italia 1 tévécsatorna információi szerint, akik állítólag belülről követik az eseményeket, Burgessnek esze ágában sincs elszakadni Rossitól.

n490416 229505 Valentino+Rossi+and+his+crew+chief+Jeremy+Burgess

Ahogy a Yamahának sincs. Lin Jarvis, a cég menedzsere hivatalos sajtóközleményben válaszolt Rossi azon viccére, miszerint jelenlegi csapatának már akkor sem kéne, ha maradni szeretne, mivel túl öreg: „Nincs szándékunkban elküldeni Valét. Felkínáltunk neki egy lehetőséget, melyre még nem adott hivatalos választ. Egyébként semmi bajunk nincs a korával, Rossiban jelenleg is benne van a futamgyőzelem, és ez így is lesz még jó darabig. A tárgyalásokról sajnos nem árulhatok el részleteket – talán annyit, a Valentinónak tett ajánlatunk több volt, mint tisztességes. Legalábbis szerintünk.”

Szóval akkor várunk. Augusztus tizenhatra.